Sesongmat er vel ikke bare jordbær?

Jordbær er godt det, men hvor er resten av sesongvarene? Å spise frukt og grønnsaker i sesong var ikke så enkelt som jeg trodde.

Tekst: Helene Grannes | Foto: Scott Webb (pexels)

Som ernæringsstudent regner jeg meg selv som over middels interessert i mat. Et av mine mål dette året har vært å spise mer frukt og grønnsaker da det litt for ofte blir en eller to om dagen og ikke fem. Siden jeg er av de som får dilla på noe, spiser masse av det en periode, og så går lei, tenkte jeg at å spise mer etter sesong ville være midt i blinken for meg. Da får jeg plantematen på sitt mest smakfulle og billigere skal det også være. Men det var ikke så lett som jeg trodde.

Sesongrotet
Det er ikke så enkelt å finne ut hva som har sesong når. Jeg startet mitt lille prosjekt med en vag idé om at senvåren er tiden for bladsalater, asparges og rabarbra, at plommer kommer en gang rundt skolestart (min bestefar hadde plommetrær i hagen) og at før i tiden hadde unger høstferie for å plukke poteter. Etter mange år i Sør-Europa er jeg blitt vant til deres rytmer i produksjonen; sesonger er naturlig nok ulike rundt om i verden. Dessuten, med så kort sommer er vi i Norge spesielt avhengig av været. Og hva av importen er sesong-import og hva er produsert for nordkalotten i drivhus? Googling gjorde meg ikke mye klokere. Muligens finnes det fantastiske oversikter der ute, men de er ikke lette å finne. Jordbær er godt det, men hvor er resten av sesongvarene? Å spise frukt og grønnsaker i sesong var ikke så enkelt som jeg trodde.

Til butikken
Ikke alle har tilgang på bil eller har mulighet til å reise langt i en hverdag av preget av logistikk mellom jobb og barn. Ei heller har alle hagelapper eller grønne fingre, så vi er avhengig av hva nærbutikkene tilbyr. Det finnes stadig flere gårder med direkte utsalg og Bondens Marked holdes jevnlig, men de er ikke nær nok eller ofte nok til at de ukentlige matinnkjøpene kan gjøres der. Matbutikkene er stedet hvor vi fortsatt gjør mesteparten av handlingen vår.

På leting
Rabarbraen er i sesong i mai og juni, leste jeg. Etter tre butikker (og en grønnsakshandler) fant jeg tilslutt litt rabarbra klemt inne mellom løkposer og potet. Jordbæra fra Nederland derimot, hadde sitt eget bord på gromplassen først i butikken. Bladsalaten ”i sesong” var gjemt midt blant alle de andre salatpakkene i nærmest identisk innpakning. Det var kjempegodt, men det tok sin tid å finnet det. Her må det da være mye som kan bli bedre?

Godteri i sesong
Når det er plass til hyllemeter med fylte sjokoladeegg til påske, er det vel plass til en liten hylle med sesongvarer? Som er like lett å finne som jordbærene, når de dukker opp. Når det deles ut handlelapper og gratis oppskrifthefter, er det vel mulig å dele ut et sesongkort med frukt og grønnsaker til å ha på kjøleskapet? Og når mediene kan gi forsidene til jordbær oppdateringer kan de vel finne plass til en liten notis om kålrabien? Det er mye som kan gjøres for at det skal være enklere for oss alle å spise etter sesong. Det er ingen grunn til at det skal være forbeholdt de med ressurser og kunnskaper. Å spise variert er en av grunnsteinene i et sunt kosthold så det burde være i vår alles interesse å gjøre det så enkelt som mulig.

 

2014-00-argument-byline-logo-small

 

Helene Grannes studerer klinisk ernæring ved UiO.