Tema

Kampen for tilværelsen

Lykken er så mangt. Men som regel kan den kjøpes for penger. Lydsporet tar for seg femti år med
musikalske betraktninger omkring sann rikdom.
Av Audun Stokke Hole


Erik Bye: Gå til onkel (1958)

På femtitallet fantes det en måte for unge frustrerte menn å komme seg opp og fram her i verden uten mindfulnessterapi: man kunne dra til sjøs. Om sjømannsyrket er esoterisk for den oppvoksende norske slekt, er vel pantelåneren den reineste eventyrfiguren. For en sjømann på 1950-tallet, derimot, uten noe ekstra Mastercard å sy inn i truselinningen, var en tur «til onkel» en vanesak etter en fuktig kveld på byen. Onkel tok med glede imot konfirmasjonsdressen og de hullete skoa dine, og ga deg noen penger til siste kveld på byen i Baltimore. Dressen og skoa fikk du sjelden med deg hjem igjen til Norge.

Kinsfolk: Vi skal ikkje sova burt sumarnatta (1972)
Vi spoler raskt fram til tidlig syttitall. Etterkrigsgenerasjonen er blitt voksen, og de er så mange at det ikke er plass til alle sammen på den norske utenlandsflåten. Et møtested for et utvalg av dem blir Dolphins viseklubb. Plata Viser i trengsel dokumenterer viseklubbens artister på høyden av dens storhetstid, i 1968. Visegruppa Kinsfolk har henta fram et dikt av Aslaug Låstad Lygre fra 1945, med et budskap som godt oppsummerer sekstiåttergenerasjonens definisjon av lykke.

Ballade: Katt og kaniner (1980)
Ballade møttes også på nevnte Dolphins viseklubb. I 1980 er Lillebjørn Nilsen og de andre Ballade-medlemmene blitt godt voksne, og spørsmålet om hva som følger etter sumarnatta er aktualisert. Lillebjørn har svaret klart: ut på landet for å leve i pakt med naturen! Som sagt, så gjort. Et småbruk på Høland er ikke vanskelig å få kjøpt til spottpris. Men så kommer lørdagskvelden, og hvor er da Club 7 når en trenger det? Selv i dag kan en raskt bruke tre timer med kollektivtransport fra Høland til Nationaltheatret.

Kim Larsen: Mig og Molly (1986)
Over til 1980-tallets Danmark, her kjernefamilien er samfunnets grunnleggende enhet. Ungene kommer på løpende bånd, og de skal ha mat alle sammen. Vi aner at Kim Larsens protagonist jobber med veiarbeid eller liknende. Når arbeidsuka er over, tar Molly og vår mann turen til kroa og svinger seidelen til glade viser med sine proletære kamerater. Broderfolkets egen Bruce Springsteen maner i kjent stil fram et lite stykke Danmark slik vi kjenner det.
Skål!

Too Far Gone: Zetor’n (1998)
Gode arbeidsverktøy beriker livskvaliteten. Olav, etter alt å dømme ungkar og gårdbruker, skal ha ny traktor. Sparepengene går med til en arbeidshest av det velrennomerte tsjekkiske merket Zetor, kjent for å sette sjåførens sikkerhet i høysetet. Det siste er viktig for Olav, som feirer traktorkjøpet med en liten cognac til frokostkaffen. At naboungene hvisker og tisker om han burde handla John Deere i stedet, preller av på en nyforelska Olav. Alle som har kjøpt seg noe fint og dyrt en gang kan kjenne seg igjen i denne countryrockperla.

Dag Vag: God bok (2006)
Dag Vag var punkbandet som sakte men sikkert tok veien via nyveiv til afropop og reggae. Det var i reggaeland de ga ut sin siste studioplate, i 2006. Livet som turnerende musikere har da for lengst blitt rutine, og frontfigur og låtskriver Stig Vig har funnet ut at sann rikdom er å finne i selskap med favorittforfatteren i godstolen. Skal vi tro teksten, kan boka med fordel være av sorten «en god historie», gjerne ispedd litt eksplosjoner og halsbrekkende eventyr. Som kjent, for den som fulgte forsommerens Knausgård vs Kyklopene-debatt, står ikke den høyverdige litteraturen høyt i kurs hos Söta Bror nå til dags.

Mighty Mala & Chancho: Cykeltur / Ham Der Hasse: Offentlig transport (2012)
Denne perlen av en split-sjutommer burde være en selvskreven del av alle pendleres platesamling. Plata er en slags battle der de to danskhall-artistene Mighty Mala & Chancho og Ham Der Hasse har hver sin side til å overbevise lytteren om at deres transportmiddel er det raffeste: sykkelen eller den offentlige transport. Cykeltur argumenterer for at damene liker spreke sykkelrumper, at sykkelen gjør det enkelt å flykte fra politiet, og ikke minst: det er helt gratis. Til og med reparasjonen slipper Mighty Mala og Chancho å betale for, siden de er slike kjekke, veloppdragne drenger. Offentlig transport stiller med argumenter som at hvis man skal hele veien fra Aalborg til København, så kommer sykkelen faktisk til kort. Og det er heller ikke så vanskelig å snike på bussene til Nordjyllands Trafikselskab. Kjør debatt!

2014-00-argument-byline-logo
Dette er Audun Stokke Holes siste Lydsporet-spalte, for nå. Om du vil lese mer av skribenten er han også redaktør for folkemusikk.no. Redaksjonen takker for lang og tro tjeneste!