2024 - Artikler - Identitet

Hormonell prevensjon: Bra eller dårlig?

Tekst av Maiken Laukli

P-piller og annen hormonell prevensjon har fått et dårlig rykte på seg den siste tiden. Hva er det som skjer i kroppen når man svelger en p-pille? Og er det dårlige ryktet til hormonell prevensjon fortjent? 

Jeg tar frem tannbørsten og legger en god klatt tannkrem på, pusser tennene grundig før jeg skyller tannbørsten og setter den fra meg. Tar opp et brett med p-piller, leser av «tirsdag» og knekker den runde lille tabletten ut. Jeg holder pillen i hånden i noen sekunder og tenker på hva som egentlig skjer når jeg svelger den. Hvordan ville kroppen min oppført seg dersom jeg bare stoppet å ta dem?

Da p-pillen kom til Norge 

Da p-pillen først kom på det norske marked som godkjent prevensjon i 1967, markerte dette en frigjøring av kvinners seksualitet og kropp. Nå kunne kvinnen selv bestemme når hun skulle bli gravid. Helt i starten solgte p-pillen lite i Norge, men interessen for p-piller økte utover 80-tallet. Entusiasmen ble etter hvert stor, og p-pillen ble gratis for kvinner mellom 16 og 20 år i 2002. Nå kunne også helsesøstre og jordmødre skrive ut resept på medikamentet, ikke bare leger. P-pillen har vært og er fortsatt en viktig del av kvinnefrigjøring, men har også skapt komplikasjoner for mange.

Faktisk har jeg selv opplevd hvordan kroppen min reagerte da jeg sluttet på pillen. En dag for tre år siden bestemte jeg meg for å ikke ta neste pille på brettet; jeg skulle slutte å ta p-piller. Jeg hadde lenge vurdert å slutte, men først nå fant jeg motet til å faktisk gjøre det. Jeg tenkte at hvis jeg sluttet på hormonell prevensjon, så ville jeg komme i harmoni med meg selv, og jeg ville merke hvordan MINE hormoner virker inn på MIN kropp. Det beste er vel det naturlige?

#Nohormones?

Når du går på p-piller eller annen hormonell prevensjon, så «lurer» du kroppens egne hormonsystem ved å tilføre kunstige hormoner. Ved å tilføre kroppen progesteron og/eller østrogen i form av et hormonelt prevensjonsmiddel, så vil hormoner innta blodbanen og sende signaler til hjernen om å stoppe å produsere hormonene på egen hånd. En slik prosess sies å ha negativ feedback. Videre vil hjernen sende signaler til eggstokker og livmor om å slutte å produsere egg, og da kan man ikke bli gravid. I tillegg vil p-pillene forandre slimhinnene, slik at sædceller ikke når livmorhalsen like enkelt. Et eventuelt befruktet egg vil også ha problemer med å feste seg, grunnet endringene i livmorens slimhinner.  

Kunstige hormoner – kan dette være sunt? Det florerer av TikToks med emneknaggen #nohormones som promoterer å stanse bruken av hormonell prevensjon. Ofte avbilder videoene kvinner som lister opp en rekke bivirkninger som kan forekomme ved bruk av hormonell prevensjon, og andre grunner for å gå hormonfri. Ord som kunstig brukes gjerne i slike videoer, med hensikt om å danne assosiasjoner mellom det ‘kunstige’ og det ‘falske’. 

Jeg, som mange andre kvinner, kjente på et behov for å være «naturlig», og kjenne min egen kropp. Men, da jeg stoppet på p-pillen fikk jeg akne, dårlig selvtillit og jeg følte meg absolutt ikke i harmoni med min egen kropp. Jeg kunne ikke kjenne meg selv igjen. Den samme historien gjaldt for flere av mine venninner som stoppet samtidig. Vi hadde slett ikke den samme opplevelsen som kvinnene i TikTok-videoene. Slik det så ut på videoene, hadde kvinnene peiling på det de snakket om. Men, til tross for tik-tokernes overbevisende toner, skal vi se at forskningen avviser sludderet på TikTok.

#Gohormones!

Trenden i Norge i dag viser at flere og flere kvinner er blitt mer skeptiske til hormonell prevensjon. Dette bekymrer helsesykepleiere og leger. Til tross for at hormonell prevensjon tilfører kroppen kunstige hormoner, så er ikke det ensbetydende med usunt eller farlig. I tillegg til alle de positive bidragene p-pillen har hatt i sammenheng med kvinnefrigjøring, har den en rekke andre fysiologiske fordeler. P-piller og annen hormonell prevensjon forhindrer uønsket graviditet. I tillegg reduserer bruken av p-piller risikoen for kreft i eggstokkene og i livmorslimhinnen. Hormonell prevensjon vil kunne redusere risikoen for jernmangel. Jernmangel forekommer ofte hos kvinner med store blødningsmengder under menstruasjon, og kan gi symptomer som nedsatt konsentrasjonsevne og økt tretthet. P-piller kan også i noen tilfeller forhindre eller minske akneutbrudd.

Ekspertene advarer mot trenden av skepsis til hormonell prevensjon gjennom sosiale medier. Samtidig bør behovet for å gå hormonfri møtes med forståelse. Et ønske om å følge sin naturlige syklus er en reell følelse som jeg godt kan forstå, men ønsket må ikke forvirres med at hormonell prevensjon er skadelig. For å få riktig informasjon om hormonell prevensjon er det viktig å stole på at fagfolk kan det de snakker om. Desinformasjon spres raskt på sosiale medier, og det kan være vanskelig å stille seg kritisk til det.