2024 - Artikler - Ekko - Naturvitenskap

Oslo – Byen midt i katastrofen

Oslo har gjennomgått ekstreme forvandlinger over millioner av år, for å gi deg din perfekte sommerdag.

Tekst av Elise B. Haugsten Thomassen
Illustrasjon av Oda Sundgot

Oslo

Har du stått og sett utover Oslo en solfylt sommerdag? Du ser det blå havet skvulpe ute i fjorden. Holmenkollåsen og Grefsenåsen som ruver over bybildet. Kolsåstoppen og Ekebergåsen som omfavner lille Oslo. Og ikke minst øyene i Oslofjorden, som ligger sommerfredelige og venter på at du skal komme på besøk.

Mitt Oslo ser ikke sånn ut! Jeg ser resultatet av en dramatisk kontinentkollisjon. Jeg ser rester etter enorme vulkaner som ruver over Oslo, og jeg puster lettet ut over at Oslo og Norge ikke ble delt i to der Oslofjorden ligger i dag. Byen vår har en fortid full av katastrofer, og nå vil jeg fortelle hvordan katastrofene har dannet vårt Oslo. 

Oslo i støpeskjeen

For lenge siden var alle kontinentene samlet i ett stort kontinent, et superkontinent. Vi begynner Oslos historie på den tiden det ikke var noe myldrende liv på jorden, og alle verdens land var samlet i et superkontinent ved navnet Rodinia. Det nederste laget med stein under Oslo, er fra denne tiden. Hører du noen si «det der er grunnfjell», betyr det antakelig skikkelig gammel stein fra dette skikkelig gamle superkontinentet. Da Rodinia ble oppdelt, ble landet helt flatt, og alt så ut som Hardangervidda. Det som i dag er Norge, ble liggende under vann langs kontinentets kyst. Elver rant rolig gjennom kontinentet, og tok med seg leire gjennom det flate landskapet til havet. Der la elvene fra seg leira over hele Norge. Sånn ligger Oslo fredelig og vet ikke at Norges kontinent var på kollisjonskurs mot Grønlands kontinent.

Kollisjonen

De to kontinentene kolliderer og danner enorme fjellkjeder på størrelse med Himalaya. Det er enorme krefter i sving. All leiren fra superkontinentets tid blir dyttet på, presset og endret. Leirsteinen får ikke lenger ligge flatt. Landskapet er krøllete, med mange små topper, som en skrukkete linduk. Toppene velter, som mange små bølger i landskapet. Sånn ble øyene i Oslofjorden dannet. En kollisjon med Grønland gjorde at du i dag kan nyte en deilig kurv med jordbær, og ta deg et forfriskende bad på Oslofjordens mest idylliske øyer. Men dramaet er ikke over.

Vulkanutbruddene

Det ble dannet et nytt superkontinent, Pangea, som du kan se hvis du pusler sammen kontinentene som puslespillbrikker. Mens hele Jordas landmasse lå samlet i Pangea, ble dagens Oslo, og områdene rundt, vulkanske. Se for deg spektakulære vulkanutbrudd over Kolsåstoppen og Holmenkollen. Et dommedagslandskap blir skapt. Tenk deg glohet lava strømme gjennom byen. Når du trekker inn skoglufta i marka og henger opp hengekøye på Vettakollstoppen, da nyter du antakelig sommerdagen på gammel lava. Og vulkanutbruddene er ikke alene om å forme Oslo.

Oppsprekkingen

Samtidig som lavaen strømmet gjennom landskapet, holdt Norge på å bli delt i to, rett gjennom Oslo. Landet sprakk opp, og det kom store rifter i landskapet. Om oppsprekkingen hadde fortsatt kunne Norge sett veldig annerledes ut. Men plutselig stoppet oppsprekkingen. Hvorfor? Det vet vi ikke helt sikkert. Men Norge ble ikke delt i to. Og rett over en slik stor rift, kan du en varm dag ta deg en avkjølende svømmetur i Oslofjorden. 

Oslo i dag

Alle disse endringene i Oslo har skjedd før Tyrannosaurus Rex setter sine ben på jordas overflate. Grønland og Norge sprekker opp, og glir fra hverandre. Deretter ble Oslo sakte, men sikkert, slitt ned fra å være et voldsomt vulkanlandskap og store rifter til å bli det Oslo vi kjenner i dag. Nedslitingen kan istiden ta mye av æren for. Det som står igjen nå er derfor ikke store vulkaner til minne om de voldsomme kreftene som fant sted her. Vi ser innsiden av vulkanene. Så neste gang du spiser jordbær på Hovedøya eller ser utsikten fra Grefsenåsen, tenk alt det Oslo har gjennomgått for å gi deg din perfekte sommerdag.

Til videre lesning

  • Landet blir til, Ivar Ramberg m.fl
  • Evolusion of fossil ecosystem, Paul Selden, John Nudds
  • Terra Mater, Geofag lærebok i vgs
  • Store Norske Leksikon https://snl.no/Oslofeltet