Tekst av Stina Lovise Kyrkjebø
Hver vår og høst arrangerer skolekorpsene i Oslo loppemarked. Foreldre med høy dugnadsånd samler inn, sorterer og stiller frem lopper av alle slag. De holder åpent dagtid lørdag og søndag, hvor det er førstemann til mølla. Er du nysgjerrig på loppiskulturen, men finner den store mengden med ting og folk overveldende? Eller vil du bli enda flinkere til å lete? Guiden er skrevet med Oslo som utgangspunkt, men kan anvendes av enhver loppisentusiast.
Pakk riktig
- Ryggsekk, poser og handlenett: Dagens fangst kan bli tung å bære, spesielt hvis du skal innom flere loppiser og ikke har bil.
- Vannflaske: Med en pris på 10-15 kroner for et lite glass husholdningssaft, kan det fort bli dyrt å holde seg hydrert.
- Antibac: Desinfisere deg mellom slagene.
- Smarttelefon eller cash: De færreste loppemarkedene har bankterminal. Vipps har nå blitt standarden. For dem uten smarttelefon, kan man fortsatt betale med mynter og sedler.
- (Det finnes sikkert de som foretrekker niste. Men personlig synes jeg et stykke hjemmelaget langpannesjokoladekake, eller en burger stekt på grillen, er perfekt loppis-mat.)
Reis ut
De fleste barneskoler i Oslo ligger utenfor ring 3. Sentrumsskolene har høyere sjanse for klaustrofobisk mange folk og blir da også fort utplukket. Bruk ruterkortet og utforsk nye områder. Nettsiden loppemarkeder.com har en oversikt over alle loppemarkedene i Oslo. Loppemarkedene bruker også selv å legge ut arrangementene på Facebook eller egne nettsider. Det er nesten alltid arrangert flere loppemarked samme helg, så planlegg på forhånd og legg en rute for dagen.
Vær taktisk med valg av tidspunkt
Hvis du kommer tidlig lørdag morgen vil utvalget være betydelig større enn senere i helgen. Allerede før åpningstid samles det seg en ivrig gjeng utenfor skolens grenser. Flere loppiser praktiserer nedtelling med megafon, etterfulgt av stor trang inn på området, med noen entusiaster som spurter mot sin favorittavdeling. Samtidig vil prisene være høyere, og det er mindre rom for å prute. På søndag morgen bruker de fleste loppemarkeder å sette ut litt nye lopper, selv om det likevel vil være noe mindre utvalg enn på lørdagen. Men det er søndag ettermiddag du virkelig kan gjøre et kupp. Posesalgene begynner vanligvis den siste timen og gjelder per avdeling.
Sjekk ut alle avdelingene
Som voksen uten barn høres lekeavdelingen lite fristende ut. Men hvis du liker brettspill, kortspill eller puslespill er dette avdelingen å lete på. (Bare pass på å sjekke inni boksene – det kan mangle både kort og brikker). Her kan du også finne blyanter, tusjer og perler, for deg som vil være mer crafty i hverdagen.
Mange hopper over elektronikkavdelingen, men husk at du kan få tak i høyttaleranlegg, kjøkkenmaskiner og lamper.
Som moteinteressert, kommer du åpenbart til å stikke innom klesavdelingen. Men husk at klærne sorteres på kort tid og som regel blir grovkategorisert. Noen ganger er herre = nøytrale farger og store størrelser, så ikke stol for mye på kjønnsinndelingen.
Flere og flere loppemarkeder har også begynt med en egen vintageavdeling for det de kaller ekstra fine klær. Disse avdelingene kan minske noe av sorteringsjobben du selv må gjøre, men hvor godt de faktisk er kuratert varierer veldig. Noen korpsforeldre ser en paljettkjole fra Cubus og tenker «vintage skatt!!»
For deg som ser etter ekstra fine gjenstander og antikviteter, bør du dra innom finlopper. (På Ullevål ble jeg forsikret at alle smykkene de solgte var kvalitetssikret, da de hadde fått inn en gullsmed for å verifisere.)
Noen finlopper er så fine at de bare selges på auksjon. Auksjonen foregår lørdag og søndag midt på dagen. Gøy å delta på eller bare observere!
Klesjakt
Det er gøy å finne et merkeplagg du vet har høy ny-pris, spesielt hvis det ikke er sortert bort i vintageavdelingen. Men se heller nærmere på vaskelappen enn merkelappen og sjekk etter flekker, hull eller andre mangler. Jeg ser alltid etter bomull, lin og forskjellige typer ull (det er ofte merino, men jeg har funnet vaskelapper med kasjmir, kamel og jakokse). Syntetiske stoffer tar til seg lukt og oljer i større grad enn naturlige. Det betyr at hvis en akrylgenser lukter vondt på loppemarkedet, kommer den til å lukte vondt hjemme i skapet. Samtidig må ikke et plagg være 100% naturfiber for å være av kvalitet. 10-20% polyester kan for eksempel gjøre en ytterjakke i ull mer slitesterk og strukturert.
Hvis du er på videregående loppisnivå: kle deg taktisk. Noen loppemarked har prøverom, men disse er ofte små, ikke så godt skjermet og med lang kø. Velg derfor klær som går an å ha på under klærne du vil prøve på. For eksempel en tynn singlet, lette og tettsittende bukser (gjerne tights) og sko du enkelt får av og på.
Prut med et smil
Så klart skal du prute på loppis, det er halve moroa. Det er ikke alltid lett å verdivurdere en gjenstand på bare noen sekunder, og det er som regel innafor å be om en liten reduksjon. På bøker er det ofte fast pris på pocket og innbundet, og det er lite rom for å prute. Klær har noen ganger et slingringsmonn satt til hvert type plagg, men det er vanlig med rabatterte priser hvis du handler mye. For ekstra fine gjenstander kan prisen ha blitt satt på forhånd. Men på søndag ettermiddag burde selv de strengeste folka i gul vest gi deg en bedre deal. Men husk – som de gjerne minner deg på – pengene går faktisk til en god sak. Loppemarked kan variere veldig mellom hverandre i pris. Det er frustrerende å betale 150 kroner for en haug med fine klær et sted, for å så bli bedt om nesten samme pris for et slitent plagg på naboskolen. Det kan hende du får en lavere pris ved å være sur og kontant, men de beste interaksjonene er når man stopper opp og snakker litt lengre om gjenstanden man vurderer å kjøpe. Og ikke prut med barn (med mindre de gir deg en tullete høy pris).
Bruk tid
Du vet aldri helt hva du får servert av loppisgudene. Det er bra å vite hva du leter etter, men det er ikke sikkert du finner det på første forsøk. Heller ikke femte. Dette er forskjellen fra å handle på nettet, hvor alt er et klikk unna, servert på et sølvfat. Jakten er halve morra, og å finne akkurat det man vil ha skal faktisk ta litt tid. Kom uthvilt og let grundig. Personlig synes jeg bukseshopping er helt forferdelig, spesielt på loppis. Dessverre er det ofte et hav av skinny jeans i størrelse XS. Jeg må stålsette meg for å grave gjennom tårnet av stretchy denim og studere hvert plagg. Men den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves. Når du endelig finner den perfekte loppen kommer også mestringsfølelsen. Du kommer mest sannsynlig til å huske plagget og dens historie bedre, og da kanskje også ta bedre vare på det i fremtiden.
Luft, frys, vask
Hver gang jeg handler klær på loppemarked er det samme prosedyre. Jeg rister dem utendørs og lufter dem over natten hvis mulig. Deretter går de inn i fryseren. Selv om det er lite sannsynlig å få med seg insekter eller andre kryp med i lasset, vil 72 timer i sterke minusgrader drepe alle potensielle skadedyr. Fryseren er også en god måte å fjerne vondlukt. Deretter vasker jeg klærne slik vaskelappen instruerer og de er klare til å brukes. Hvis du har plagg eller ting som ikke kan vaskes, går de likevel i fryseren og får kanskje en runde med steameren, som også dreper bakterier. Ting til kjøkken vasker jeg ekstra grundig med vanlig oppvaskmiddel. Personlig har jeg aldri hatt dårlig erfaring med bøker, but when in doubt, frys!
Et lite utvalg fra Oslo
Hvilke lopper som ender opp på hvilke skoler er for det meste tilfeldig. Barn vokser ut av korpsuniformene og nye foreldre trer inn på avdelingene. Loppemarked vil i sin natur alltid endre seg fra år til år, men her er noen observasjoner fra mine mange turer.
- Tåsen har en stor gymsal fylt av klær med noen av de beste prisene i Oslo, i stor kontrast med skolene i samme område. Resten av loppemarkedet er middels dyrt.
- Korsvoll har ganske greie priser, hvor unntaket er klær, som er tullete dyrt.
- Ullevål er generelt ganske dyrt, spesielt klær, men med et ok utvalg og hyggelige omgivelser.
- Hasle er sentrumsnært med et ganske stort utvalg. De har kanskje den best kuraterte vintageavdelingen jeg har sett, men dette gjør også at den vanlige klesavdelingen er helt utplukket og vintageprisene er høye.
- Løren er relativt sentralt, med ok utvalg, rimelige priser og hyggelige folk.
- Kjelsås er et stort loppemarked med ok priser, god plass og ekstra god live korpsmusikk.
- Grorud er et av de merkeliste loppemarkedene jeg har vært på, hvor du må stå i en evig lang kø for å få lov til å komme inn på avdelingene. Personlig ikke verdt en lang reisevei hvis det er andre loppemarkeder på samme dag.
- Uranienborg er sentralt, men dette gjør også at det er ekstremt tettpakket.
- Grefsen har god plass og ok priser.
- Nordpolen er litt for dyrt i forhold til hvor lite utvalg de har.
- Sagene skole er ikke det største, men veldig hyggelig, selv om det også blir trangt.
- Lilleborg er et middels stort loppemarked hvor du får kjøpt pølser fra Strøm-Larsen.
- Skøyen skole er litt for dyrt i forhold til utvalget, med den høyeste fastprisen på innbundne bøker jeg har sett.
- Vindern kjører generelt høy pris og har ikke helt det utvalget man skulle trodd en skole på beste vestkant ville hatt.
- Både Tonsenhagen og Årvoll har rimelige priser, god plass og fine ting, hvis du er villig til å lete litt.
- Marienlyst er passe dyrt med en del trykk, men gir også rabatterte priser på kaker de siste minuttene på søndagen, som er et stort pluss i min bok!
Og ikke minst
Loppemarked er ikke bare en måte å få tak i unike og billige ting, det er også en aktivitet og et samlingspunkt. I en verden hvor vi sitter mer og mer hjemme for oss selv og får alt enkelt levert på døren, er det en verdi i å ta del i lokalsamfunnet. Loppis er organisert på dugnadsånd, pengene ender ikke opp på en allerede sprekkfull bankkonto på Cayman Island og det er en av de få anleningene hvor jeg kan stille meg bak barnearbeid. Så ta heller kaffen, kakestykket eller pølsa på loppemarkedet, istedenfor på nærmeste kjedested. Neste 17. mai, når du hører korpsene spille noen litt sure, men sjarmerende, noter, kan du glede deg over at du har vært med å bidra – kanskje iført bunadssko kjøpt på loppis.



