Internasjonaliserings-hvaforno? Det er ikke lett å få med seg Universitetet i Oslos satsninger.Av Christina Teige Apuzzo
Årets fokus på internasjonalisering er sannsynligvis en naturlig konsekvens av universitetets pamflett Strategi 2020, som ble utgitt i 2010. Det kan virke som om hovedmålene som presenteres i denne delvis skal oppnås gjennom årelange markeringer. Det er lite galt med ideen, men utførelsen er det mye å si på. Universitetet har mange problemer å bryne seg på før det kan bli ståkarakter.
Illustrasjon: Georg Pram Ekelund |
Hva er poenget med å arrangere et internasjonaliseringsår hvis all aktivitet skal skje på en knapp uke eller to? Og da med samme type krampeaktige skippertaksmentalitet som man finner hos en førsteårsstudent som har latt eksamen krype inn på seg umerket og uforbredt? Størstedelen av 2012 har passert uten det minste hint av internasjonal aktivitet.
Spekket med pynteord
Arrangementer og finansieringsordninger for ansatte er betraktelig lettere å finne. På den nevnte nettsiden presenteres dessuten målene for året. Der heter det at året skal forankre ambisjonene om internasjonal posisjonering «i heleuniversitetet og skape en felles forståelse av hvor UiO står internasjonalt».
Dette må arrangørene ha glemt like fort som de skrev det ned. Du skal lete lenge for å finne to studenter i samme rom som er klar over internasjonaliseringsåret 2012.
Studenter må med
På et universitet med et uttalt mål om større variasjon i studentmassen og mer internasjonal prestisje bør studentene gjøres klar over dette. Skal man arrangere fokusår bør i alle fall en oversikt over tidligere og kommende arrangementer være lett tilgjengelig for allmennheten. Å sette opp en dato eller tre i universitetets arrangementskalender holder ikke.
Det bør være en forutsetning at også den jevne student får med seg et satsningsår. Er det stuerent å påberope seg mild forglemmelse når det gjelder studentdeltakelse og engasjement når man først velger å arbeide med sine mål på denne måten?
En markeringsinflasjon
Et annet viktig spørsmål er om det virkelig er nødvendig å ha markeringsår hvert år. Hvis de ender opp med å være så anonyme og halvveis utførte som det nåværende er det vanskelig å finne argumenter for dem. Tok UiO200 all markeringslyst og ambisjon – for ikke å snakke om budsjett – fra administrasjonen? I så fall hadde det vært mer logisk å sette et år som dette på vent. Det virker ikke som om det er noen større arrangementer eller utgivelser som hadde lidd noen nød om et år som dette hadde blitt utsatt, eller regelrett kansellert. Det lille som er kunne ha blitt sammenfattet til en seminardag midt i semesteret. Om man fortsetter med stadig nye satsningsår uten reell satsning vil jeg beskylde administrasjonen for ren forfengelighet.
Nytt pensum