Artikler - Hjem - Naturvitenskap

Du kan tenke deg bedre i matte

Skribent: Sandra Bronn Aaslund

Papirkutt, svette og tårer

Det er helt sikkert flere enn meg som mer enn én gang har dratt seg i håret, kastet matteboka over gulvet i frustrasjon, og lurt på hvorfor en ikke bare kan være naturlig smart. Nå skal det sies at jeg, tross dette, faktisk ble mattelærer. Men det kom på ingen måte gratis og naturlig. Det var en hard og hjerterå kamp for tilværelsen. Det kostet både søvn, blod (i veldig små mengder) og tårer. Og ikke minst fryktelig mange kladdebøker med store kryss og spørsmålstegn i.

For noen kommer kanskje dette med matematikk naturlig. De ser på et regnestykke og tenker automatisk at dette gir mening. Dette er de som er enige med læreren når han sier «det er åpenbart at …». De som gjør matteleksene uten viskelær. De som gjerne skulle tatt en titt i universitetsboka i starten av vg1, og som likevel ikke blir vettskremt. De som ikke engang vurderer å google «jobber uten matte» uka før eksamen. Du veit hvilke typer jeg snakker om.

Tre grep for mattelekser uten viskelær

Nå er det ikke sånn at noen av triksene mine kan gjøre deg god i matte, men de kan likevel hjelpe deg et stykke på vei. Det er spesielt tre relativt enkle grep, men som kanskje kan være litt vanskelige å implementere, forskning mener du bør gjøre.

  1. Smil i speilet

Det første er å tenke og snakke positivt og optimistisk om den kommende oppgaven. Det blir litt som å smile i speilet; du lurer hjernen din til å tro at den er blid og positiv. Mer positiv innstilling gir bedre utholdenhet, og mer utholdenhet gjør at du jobber lenger med oppgaven, og dermed også har større sjanse for å lykkes. Om du lykkes flere ganger på rad, er også sjansene for å lykkes enda flere ganger større. Du blir også mindre preget av en og annen feil innimellom.

  1. Finn en syndebukk

Triks nummer to er å skylde på andre når ting går galt. Kanskje en del enklere enn det forrige, men det er likevel ikke enkelt. Du må nemlig gi alt du har i forsøket, men likevel være i stand til å ta minimalt med ansvar om det ikke går som du håper. Også må du for all del ikke glemme å legge all ære på deg selv og egen innsats om det skulle gå bra. Altså: går det galt, er det ikke din skyld. Går det bra, er det 100% din egen fortjeneste. Ved å ta avstand fra den dårlige følelsen av å feile, beskytter vi eget ego og har større sjans for å kaste oss ut i det og prøve igjen.

  1. Bli litt høy på deg sjæl

Det tredje, og kanskje viktigste trikset er å skaffe deg selvtillit. Folk med større tro på at de får til en oppgave, har større sjanse for å få den til. En av de som har forsket på dette er Maria Herset. Hun fant ut at dersom man tror en oppgave er laget for å være vanskelig, er det mindre sjanse for å få til oppgaven enn om du bare får oppgaven uten noen informasjon om hvor vanskelig den skal være. Du må altså ha troa på at oppgaven ikke er smartere enn deg. Her er det heldigvis også lov å jukse litt og faktisk velge oppgaver som er omtrent på ditt nivå. Velger du for enkle oppgaver, bygger du dessverre heller ikke noen mattemuskler, så husk å slenge på litt motstand.

Så for å oppsummere kan du altså bli bedre i matte med tre enkle grep: tenk positivt, skyld på andre og skaff deg selvtillit. Enkelt og greit, ikke sant?