2024 - Artikler - Kultur - Moral

Moral er ubrukelig; så lenge du ikke leser

Om vi løsriver oss fra lenkene som holder «godt» og «ondt» konkret og objektivt, vil forståelsen for menneskelige handlinger øke.

Skrevet av Arthur Henriksen

Man kan ikke bevise vitenskapelig at en handling er god, heller ikke ond. Moralitet, for meg, er totalt subjektivt. Om vi løsriver oss fra lenkene som holder «godt» og «ondt» konkret og objektivt, vil forståelsen for menneskelige handlinger øke. La den som er uten synd få kaste den første steinen! Det er nøyaktig derfor jeg anbefaler bøkene nedenfor. Bøkene er sentralisert rundt karakterer som befinner seg i moralske dilemmaer, men sjeldent befinner seg på riktig side av disse. Slik får leseren innsyn i mørke hjørner av menneskelig erfaring vi aldri hadde hatt tilgang til uten å undergrave håndfaste begreper som godt og ondt. Jeg håper at du, som meg, ønsker å lese og forelske deg i de fire følgende bøkene.

Forbrytelse og Straff, av Fjodor Dostojevskij

Selv om hovedkarakter Rodion Raskolnikov bryter loven ved å (spoilers) myrde en mislikt pantelåner og hennes søster, er det ikke lovens lange arm som forfølger ham utover i Forbrytelse og Straff, Dostojevskijs klassiker fra 1866. Latent i ideen om synd, er skam, og få bøker jeg har lest har malt et så detaljert bilde av et menneske i oppløsning. Før mordet er Raskolnikov overbevist om at eksepsjonelle mennesker kan begå eksepsjonelle handlinger, uten å bli straffet. Få karakterer har blitt overveldet etisk på lik linje – han innser raskt hvor mye mordet veier på han. Boken utfolder seg organisk, med et bredt utvalg interessante karakterer, som konsekvent referer tilbake til historiens viktigste understrøm; Dostojevskij sine spørsmål, og svar, om skyld og skam. Om du ønsker å miste, for så å gjenoppdage troen på menneskeheten, er Forbrytelse og Straff boken for deg.

Giovanni’s Room, av James Baldwin

Det som gjør Giovanni’s Room så treffende, er hvor unødvendig håpløs den er. Hovedkarakteren David, som forelsker seg i en italiensk mann, Giovanni, på en slags «ferie» i Frankrike, har en sky av skam hengende over seg. Homoseksualiteten hans utfolder seg som en morbid manifestasjon av hans aller mest usikre sider. På bare 159 sider klarer James Baldwin å dra sterkere følelser ut av meg enn noen annen bok jeg har lest. Igjen, den emosjonelle kraften ved Giovanni’s Room stammer fra dens unødvendige håpløshet. Hvorfor må kjærligheten mellom to menn være så fordømt komplisert? Baldwin utforsker alle årsakene i en av 1900-tallets beste romaner.

Lolita, av Vladimir Nabokov

Behøver jeg egentlig å skrive noe om Nabokov sin roman fra 1955? Lolita er et førstepersons narrativ, fortalt av den sjarmerende, og upålitelige Humbert Humbert. Han er sjarmerende, ja, men han er også en manipulerende, pedofil, kidnappende, pervers morder. Hans eneste mål i Lolita er å vinne kjærligheten til hans 13 år gamle stedatter, Dolores Haze. Ingen er uenige om hvorvidt Humbert Humbert tar gode moralske valg i historien; hans ondskap er implisitt. Romanens moralske implikasjoner transcenderer historien. Mange lesere har nok spurt seg, «Er det greit å like denne boken?» Dette er en unik leseropplevelse, videre er Nabokov sitt språk berusende. Jeg vil anbefale Lolita på det sterkeste.

Passing, av Nella Larsen

Passing, skrevet av Nella Larsen, publisert i 1929, er nok den mest ukjente av bøkene jeg velger å anbefale her. Romanen omhandler selve ideen om «Passing», altsåat «lyshudede» afroamerikanske kvinner kan utgi seg for å være hvite, og dermed foreta et hopp mellom klasseskillet sort, og hvit. Dette hoppet fører som oftest til økt økonomisk og sosial status. Boken omhandler Irene Redfield, og hennes venninne, Claire Kendry, som har hoppet inn i den hvite verden. Boken spør om hva som er viktigst – lojalitet til sin minoritetsbakgrunn, eller egeninteresse? Det er tydelig at Redfield avskyr Kendry for hva hun anser som bedrageri mot hennes fortid. Passing kryr av interessante moralske spørsmål, og gir, på bare 215 sider, et dypt innblikk i kvinnelig, afroamerikansk identitet tidlig på 1900-tallet. 

Arthur Henriksen. Født 1996. Medlem av Tekstbehandlingsprogrammet på Radio Nova. Skriver master i Amerikansk Litteratur på Universitetet i Oslo. Utgitt en diktsamling som heter «En Sky av Røyk i Luften.