Argument anbefaler

Argument anbefaler: Skriv en kronikk!

Har du noe viktig på hjertet? Kronikk er sjangeren for deg som vil si din mening om noe du kan mye om. Kronikkene du leser i riksaviser og i debattspalter er vanligvis ikke skrevet av mediets egne journalister, men av ekserne skribenter. De trenger ikke å være journalister. Ofte er de eksperter på fagfeltet kronikken gjelder, men ikke alltid – det kan holde å ha en sterk mening og argumentere godt for den. Med andre ord kan også du skrive en kronikk i en avis – eller i Argument!

Men hvordan skrive en god kronikk? HiOA-forskeren Magne Lindholm har skrevet et opplysende blogginnlegg om sjangerens «regler» (som i høyeste grad kan brytes!), muligheter og fallgruver.

En tommelfingerregel for en god kronikk er at du begynner med konklusjonen først, skriver Lindholm:

Hvis du har skrevet en akademisk artikkel eller en oppgave om emnet, klarer du ikke å skrive en kronikk ved å kutte ned teksten i artikkelen. Du må skrive alt på nytt fra bunnen av. Begynn med å skrive konklusjonen, og skru på tellefunksjonen i tekstbehandleren.

Lindholm har også listet opp noen eksempler på bra kronikker, blant annet denne fra Anne Kielland som vi tidligere har trukket frem på denne nettsiden.

Argument ønsker å motta flere kronikker, spesielt til seksjonene Naturvitenskap og Kultur! Maks lengde for kronikk hos oss er 5000 tegn inkl. mellomrom. Vi kan også tilby nettpublikasjon. Send oss gjerne ditt bidrag eller utkast på argument-redaksjon@studorg.uio.no.