Artikler - Ernæring

Når bæsj blir medisin

Tekst: Marte Jerven | Foto: pixabay.com

Jeg observerte for en tid tilbake en koloskopi av en ung pasient med skikkelig magetrøbbel. Hver dag stod hun grytidlig opp for å sette av tid til klosettet. Hun følte seg nødt til å avstå fra hytteturer med venninnene, fordi hun ikke visste hvordan «dosituasjonen» ville bli. Kraftige magesmerter var daglige utfordringer. Legen kunne ikke finne tegn til inflammasjon i tarmen. Det var både gode og dårlige nyheter – betennelsessykdom i tarmen kunne utelukkes, men det betydde også at de var tilbake til start. For hva feilte det jenta? Moren ville vite om legen kunne anbefale fekaltransplantasjon.

Hva er fekaltransplantasjon?

Fekaltransplantasjon eller FMT (faecal microbiota transplant) er overføring av bæsj fra et friskt til et sykt menneske. Det er ufattelig mange måter avføringen kan overføres på: i pilleform, via en slange til magesekken eller bokstavelig talt inn bakveien. Fekaltransplantasjon er faktisk ikke en særlig ny behandlingsform; både i Egypt og Kina har avføring blitt brukt som medisin i flere tusen år. Metoden har selvsagt endret seg en del siden den gang, og det var først på midten av 1900–tallet at fekaltransplantasjon fikk sin reinkarnasjon i moderne medisin.

Etablert behandling av tarmsykdom

Clostridium Difficile er en bakterie som kan skape alvorlig infeksjon i tarmen. På verdensbasis dør 30 000 mennesker med Clostridium Difficile infeksjon (CDI) årlig. Infeksjonen behandles normalt med antibiotika. En negativ bieffekt av antibiotikaen er at den også fjerner de bakteriene vi ønsker å ha i tarmen. Dermed kan forholdene bli lagt til rette for at infeksjonen kan komme tilbake igjen.

Ved tilbakevendende infeksjon har overføring av avføring vist seg å være svært effektiv. Rundt 90% av pasientene blir friske etter å ha fått fekaltransplantasjon, og det er rapportert få og sjeldne alvorlige bivirkninger. Overføring av avføring skal bidra til å øke mangfoldet av bakterier i tarmen, beskytte mot kolonisering av sykdomsfremkallende bakterier og dessuten introdusere gode bakterier som gjør tarmen og oss godt.

Behandling av betennelse blant IBD-pasienter

Fekaltransplantasjon er et stort forskningsfelt, og det er knyttet store forhåpninger til nytteeffekten av behandlingen for flere tilstander. For pasienter med inflammatorisk tarmsykdom (IBD) er det i noen studier vist bedring av betennelse med denne type behandling. Det blir spennende å se om fekaltransplantasjon kan bli en del av behandlingen for denne livslange sykdommen, som ofte medfører redusert livskvalitet hos pasientene.

Overvektige kan få ny tarmflora

Andre tilstander som kan forbedres ved hjelp av andres avføring er blant annet personer med overvekt, metabolsk syndrom, irritabel tarm og andre fordøyelsesplager. Studier på mus viser at overføring av avføring fra en overvektig mus eller menneske (!) til en slank mus fører til at den slanke musen legger på seg. Dersom man i fremtiden kan gjøre det motsatte, nemlig vektnedgang blant overvektige etter overføring av avføring fra slanke mennesker, vil det være et gjennombrudd i behandling av mennesker med overvekt og fedme.

Svartebørs

Mens forskningen tar musesteg fremover, sørger jungeltelegrafen for rask spredning av informasjon gjennom internett. Googler man «faeces + transplant» får man opp nettsider med informasjon om hvordan fekaltransplantasjon kan gjennomføres på egenhånd. Legen fra historien i begynnelsen av artikkelen ville ikke anbefale fekaltransplantasjon. Dessverre er det få eller ingen behandlingstilbud til denne store, sammensatte pasientgruppen der de ikke finner betennelse i tarmen. Desperate mennesker, som den unge jenta, kan allikevel villedes gjennom slike nettsider til å tro at det endelig finnes en løsning på problemene deres.

Bare 4% egner seg som donorer

Konsekvensene av private eksperimenter kan bli alvorlige. Den velmenende bæsjen til en god venn, kjæreste eller nabo kan blant annet inneholde sykdomsfremkallende bakterier. OpenBiome, en amerikansk organisasjon som screener og forbereder avføring fra donorer, godkjenner bare omtrent 4% av personene som melder seg. De aller fleste egner seg med andre ord ikke som donorer. På nettsiden til OpenBiome kan man lese at donorer får en godtgjørelse på 40 dollar (i overkant av 300kr) for hver donasjon av avføring. Slikt kan det bli butikk av også på et privat marked drevet over internett.

Forskning tar tid

På grunn av strenge etiske regler og krav til dokumentert effekt tar det lang tid før en ny behandlingsmetode blir tilgjengelig for mannen i gata. Vi vet fortsatt lite om langtidseffekten av fekaltransplantasjon selv om man finner en del positive effekter. Allikevel kan det altså være best å vente.

2014-00-argument-byline-logo-small