Oppvarming

Bestefar lekte til han ble åttifire

Tekst: Håvard Hommefoss | Bilde: Pexel

Jeg vet ikke med deg, men jeg har for mange venner som leser alt for mye pensum eller som legger ned alt for mange timer på jobben. Mange av de har rett og slett glemt seg selv. De har glemt hva som gir dem glede. Noen sier de ikke har tid, andre sier de har blitt for gamle til å leke. Vel, det er den største løgnen jeg har hørt.

Noen sier de ikke har tid, andre sier de har blitt for gamle til å leke. Vel, det er den største løgnen jeg har hørt.

Husker du tilbake til en tid hvor livet manglet bekymringer? Et kapittel fylt med glede, latter og moro. Vi bar på en verdifull skatt – En ressurs som etter hvert sklei rett ut av hendene. Tid. Vi hadde så ufattelig mye tid til overs. Uroen begynte sakte å herje på innsiden, vi fikk ‹‹maur i ræva››, som de vokse så fint kalte denne tilstanden. Men for oss så var rastløsheten en ustyrlig reaksjon. Det var som at kroppen kommanderte oss til å få en slutt på den uutholdelige kjedsomheten.

Så fikk vi bruk for et annet verktøy. Fantasien. Kall det gjerne en ferdighet. En regnværsdag betydde sølepytthopping. Stranda var et rike for flotte sandslott og en dramatisk kamp mot de destruerende bølgene. Vi fant frem den kreative siden som lot oss konstruere vollgraver, murer, elvemunninger og demninger. Skogen var som et eventyr. Pinner ble til sverd. At trær skygget for sola var lite viktig, de var der så vi kunne klatre dem til topps!

Hvis du tror du er blitt for gammal for lek, må du tro om igjen. Bestefar lekte til han ble åttifire. Det er bare å lete frem fantasien, så klarer du å gjøre enhver situasjon morsommere. Jeg sier ikke at du skal amok på stranda eller klarte i hvert tre du ser. Men prøv å brett klær i takt med musikken en gang. Gå en alternativ vei til butikken. Eller hva med å dra en spøk på jobben? Kanskje du klarer å trekke litt på smilebåndet til kollegaene.

Jeg tar gjerne et opprør mot utsagnet ingenting i livet er gratis. Jeg er fullstendig uenig.

‹‹Når man kjeder seg, skjer det mye i knollen skal jeg si deg», ble jeg fortalt av en skribent jeg traff i sommer.› Hun kunne ikke hatt mer rett. Og det trenger ikke å koste en krone. Jeg tar gjerne et opprør mot utsagnet ingenting i livet er gratis. Jeg er fullstendig uenig. Vi har blitt lurt.  Sølepytter, stranda, skogen og trær er goder som er helt gratis, og tilgjengelig for alle. Kapitalismen styrer oss som marionetter, og det gjør meg forbanna. Gjør meg en tjeneste. Legg mobilen, nettbrettet, laptopen eller andre materialistiske goder som du holder så kjært, bort en sjelden gang. Reis på en hyttetur uten dekning. La mobilen ligge hjemme neste gang du skal ta en kaffe med en venn. Foreslå ludo neste gang du får besøk. Jeg tror du kommer til å takke meg.

2014-00-argument-byline-logo-small