2023 - Russland - Samfunn

DOXA: Opprør mot tyranni

Tekst: Simon Zarif

Hvorfor gjør ikke det russiske folk opprør mot Putin? Som student i konfliktstudier er det et spørsmål som stadig dukker opp. Etter nærmere betenkning, er det klart at de gjør oppgjør. Det russiske folket har alltid stått opp mot tyranniske regimer, om det så var tsaren, Stalin, eller Putin. Som vi så i starten av invasjonen, var titusenvis av russere i gatene og ropte om å stanse krigen. Pusten ble tatt fra dem av armerte menn med batong. Ytterligere titusener ble fortløpende arrestert. Selv om opprøret ikke lenger er så stort som det gang var, er studentmagasinet DOXA, som jeg her vil fortelle om, et eksempel på at opprøret lever videre gjennom ord, informasjon og søken etter viten.

DOXA er et russisk studentmagasin som siden 2017 har skrevet om akademisk sensurering, overgrep på universitetene, og krigen mot Ukraina. I 2023 ble DOXA tildelt studentenes fredspris på vegne av Norges studenter for arbeidet deres mot autoritære Russland. Arbeidet deres, som alt i alt bare handler om å formidle, har kostet dem kjært. Studentene, som startet arbeidet i Moscow Higher School of Economics, har blitt overfalt av russisk politi, satt i husarrest, og blitt fratatt grunnleggende friheter. Den eneste måten for folket i Russland å få lese om det radikalt-stemplede magasinet, er gjennom skjulte, digitale adresser. Journalistene som bærer DOXA videre lever i eksil fra hjemlandet. Flere kommuniserer kun med familien gjennom mobilen. Andre får ikke kommunisert i det hele tatt.

Jeg har vært heldig som har fått møte DOXA gjennom min tid i nominasjonsutvalget for studentenes fredspris. Ekatarina, Alexandra og Nikita er noen av journalistene som mottok prisen i februar. De fortalte meg om hvordan det er å leve i eksil, borte fra familien i en ukjent by, men også om håpet om å en dag kunne reise tilbake. De fortalte om håpet de har for fremtiden, og troen de har til det russiske folk. Som et eksempel på dette, er det verdt å forsøke å oversette en av journalistenes tale under rettssaken mot dem i 2022:

«I boken Kabbalah finnes det et konsept som heter Tikkum Olam – helbredelse av verden. Jeg ser at verden ikke er perfekt. Jeg tror at, som Yehuda Amichai skrev, verden var skapt vakker, for det gode og for freden, som en benk i en hage. Jeg tror at verden var skapt for ømhet, håp, kjærlighet og glede.» – Alla Gutnikova, DOXA

Gutnikova, i lag med to medstudenter fra DOXA, ble plassert i husarrest, fordi de formidlet til unge mennesker hvordan de kunne bruke rettighetene sine til å demonstrere. Det er vanskelig for de fleste av oss å se for seg at hjemlandet vårt fratar oss så grunnleggende friheter. Ingen av oss har kjent på frykten for å bli fengslet for å si noe feil. Jeg tror det er nettopp dette som gjør DOXAs budskap så kraftig. De vet hvordan undertrykkelse føles, og de kan sette ord på det. Jeg skulle ønske jeg kunne ta med leseren tilbake til talen DOXA gav under prisutdelingen, og at jeg kunne beskrive sorgen og håpet som ble følt i salen. Det er makt i ord, noe DOXA viser.

Mange refererer til Russlands invasjon som en oppvåkning for Europa, som om vi har levd i en årelang transe. Jeg håper i så fall at vekkelsen fører med seg takknemlighet. Takknemlighet for at vi har et hjemland vi trygt kan våkne i, hvor ytringsfriheten er fri fra tvang og sensur. Fri til å hedre de som for andre er radikale.

Russisk opprør er tradisjon holdt i live gjennom ord og fortelling, romaner og nyheter.

For igjen å svare på spørsmålet så mange stiller: det er klart det russiske folk fortsatt gjør opprør. De ønsker ikke annet enn de fleste av oss. Russisk opprør er tradisjon holdt i live gjennom ord og fortelling, romaner og nyheter. Ordet Doxa stammer opprinnelig fra den greske filosofen Platon og betyr «tro». I dag kommer ordet fra russisk og betyr «opprør mot tyranni». Det er gjennom denne definisjonen vi må forstå DOXAs tro. Tro på en fri, russisk journalistikk, hvor DOXA bare er enda et studentmagasin, og ikke en gruppe studenter i eksil fra sitt hjemland.


Simon Zarif (f. 2000), bachelor i fred og konflikt ved Oslo Nye Høyskole.