Illustrasjon: Alina Lang
2024 - Moral - Naturvitenskap

Trafikkontrollører i pilleform

Hvordan vet smertestillende medisiner hvor du har vondt?

Skrevet av Jenny Nguyen

Kristina har vondt i hodet dagen derpå, og Markus har tannpine etter besøk hos tannlegen. Begge to svelger de samme smertestillende tablettene, og etter et par minutter gjør det plutselig ikke så vondt lenger. Den samme magiske pillen kurerte smertene i Kristinas hode, og i Markus sine tenner. Hva er det med disse smarte tablettene som gjør at de vet hvor man har vondt? 

Smerte er en naturlig følelse, og noe vi alle har opplevd, enten det er å svi seg på kokeplaten, støte noe i leggen, eller få en urinveisinfeksjon. Smerter er plagsomme, og kan hindre oss i å gjøre det vi ønsker i hverdagen. Heldigvis finnes det smertestillende legemidler som kan hjelpe oss med å lindre disse smertene slik at vi kan yte bedre. 

Men hvordan vet pillene hvor de skal? Vi kan forestille oss kroppen vår som en smerteby. Smerten er en brann, og cellene i kroppen sender ut nødmelding om brannen ved hjelp av brannbiler til brannstasjonen. Brannbilene fungerer som raske smerte-budbringere, og kjører fra celleadressen med brann, oppover hovedveien, ryggmargen, og opp til brannstasjonen, hjernen. Celleadressen fungerer som smerte-gjenkjennere, og skader man seg vil disse føre til at brannbiler kjører til brannstasjonen med informasjonen. Det er først når brannbilen har ankommet brannstasjonen med nødmeldingen om brannen, at man opplever smerte.

Illustrasjon: Alina Lang

I virkeligheten opplever vi smerte ved at det sendes nervesignaler fra smertedetektorer fra kroppen til hjernen. Vi kan se på smertestillende legemidler som trafikk-kontrollører i smertebyen, som stopper brannbiler før de ankommer brannstasjonen. Men hvordan stopper trafikk-kontrollørene brannbilen før den når brannstasjonen? 

Det finnes to hovedtyper smertestillende legemidler: opioider, og ikke-steroide, antiinflammatoriske legemidler (NSAIDs). NSAIDs virker smertestillende ved å stoppe produksjonen av brannbiler. Ibux er et vanlig legemiddel som tilhører denne gruppen. Opioider og andre smertestillende legemidler, som Paracet, virker ved å blokkere alle veiene inn til hovedveien. Det er kun oppover hovedveien, ryggmargen, man kommer seg til brannstasjonen. Morfin og tramadol er eksempler på opioider og er sterke smertestillende legemidler. De er ofte merket med varseltrekant for å indikere at det kan være trafikkfarlig å bruke dem sammen med bilkjøring. 

Det er viktig å bemerke seg at selv om brannstasjonen ikke får nødmeldingen fra brannbilene, vil det ikke forandre på det faktum at det brenner på Smerteveien 32. For legemidlene vet egentlig ikke hvor man har vondt, men de hemmer hele signaliseringsprosessen i alle smertebaner. Ved å blokkere signaliseringen vil ikke smertestimuli bli overført fra smertedetektorene til hjernen. Det er derfor viktig å huske at disse medisinene ikke vil fjerne årsaken til smerten, men hjelpe oss med å lindre opplevelsen av smerten. Så til neste gang du gjør som Kristina eller Markus og bruker smertestillende legemidler, kan du tenke på denne fortellingen om smertebyen.

Jenny Nguyen, tar master i farmasi ved Universitetet i Oslo.