Artikler

Skrev av seg akademia

Alle foto: Marit Simonsen/Argument

Ikke brief med ord, skriv for bøllene på ungdomskolen og finn deg en fiende. Arguments skrivekurs bød på råd fra noen av Norges skarpeste penner.


– Finn eller skap deg en fiende å argumentere mot, sa Ole-Martin Ihle da han åpnet Arguments skrivekurs ”Skriv av deg akademia”.
Finn deg en fiende, lød rådet fra Ole-Martin Ihle.
Omkring 100 studenter og forskerne var møtt fram på Chateau Neuf for å lære om hvordan kunnskap kan gjøres tilgjengelig for et bredere pubilkum gjennom debatt og forskningsformidling.


Ihle, som sammen med Harald Eia laget programserien Hjernevask, rådet skribenter til å forestille seg teksten som en mordhistorie som skal oppklares av forfatteren.

– Forskning er en spennende oppdagelsesreise, ikke en konklusjon med en haug fakta slengt på toppen. Det er dette vi må få frem.

Tabloid er ikke farlig

Forfatter og Klassekampen-journalist Mimir Kristjánsson hold skriveøvelser for de fremmøtte, og vektla at også tungt stoff kan presenteres tabloid, uten at å svekke kvaliteten.

– Det finnes både gode og dårlige tekster som er tabloide, poengterte journalisten.

Mimir Kristjánsson mante til å skrive enkelt.
– Ikke prøv å imponere foreleser og venner med fancy ord. Hvis de også tar referansen blir de ikke imponert over din bruk av den – og alle de andre faller bare av. Skriv heller kort, og kom til poenget så raskt som mulig.


Norith Eckbo, vitenskapsjournalist og biolog, anbefalte studentene å se for seg en tiltaksløs bølle fra ungdomsskolen i skriveprosessen.

– Tenk at du skriver for dem. Tenk at det er de som skal lese teksten din og bli interessert, lød oppfordringen fra Eckbo, som tidligere var naturvitenskapsredaktør i Argument.


Skrivekurset «Skriv av deg akademia» var støttet av Frifond.