Argument i media

Fra semesteroppgave til offentlig debatt

Kulturhistoriestudent Mats Gullikstads kronikk om kjøttspising, som ble publisert i Argument #1 2014, ble plukket opp av NRK Ytring. Samfunnsredaktør Eirik Sundvall har snakket med Gullikstad om hvordan det er å plutselig prege samfunnsdebatten. En forpublisering fra Argument #2 2014.

Med kunnskap som våpen

Av Eirik Sundvall

Mats Gullikstads kronikk «Å spise sine nærmeste» gikk som en farsott gjennom sosiale media etter publisering i Argument og NRK Ytring. Bachelorstudenten baserte kronikken på en semesteroppgave ved Universitetet i Oslo.

nrk_gullikstad

 

I forrige nummer av Argument kastet bachelorstudent i kulturhistorie Mats Gullikstad en brannfakkel inn i den norske samfunnsdebatten. Kronikken «Å spise sine nærmeste» kastet et kritisk søkelys over vårt samfunns industrielle kjøttproduksjon. «Hvor mye blod og galle skal flyte før en kultur blir ukultur?» spurte Gullikstad.

NRK Ytring viste interesse for kronikken og publiserte den på sine nettsider. Reaksjonene ble mange og til dels kraftige. Det var tydelig at kronikken traff en nerve, og Gullikstad fikk både støtte og kritikk.

Semesteroppgave ved UiO

– Jeg opplever responsen som inspirerende. Det er gøy å bli hørt av så mange, forteller Mats Gullikstad til Argument. Gullikstad er på fjerde semester på bachelorprogrammet i kulturhistorie ved Universitetet i Oslo. [pullquote]- All oppmerksomheten og debatten tar jeg som en kompliment. [/pullquote] Inspirasjonen til kronikken fikk han av faget «KULH2030 – Natur og kultur: forholdet mellom mennesker og dyr»:

– Jeg ble engasjert av faget og pensum. Dette var relativt ny kunnskap for meg, men kunnskap jeg mente var viktig å formidle videre, forteller studenten. I fagets semesteroppgave brukte Gullikstad pensum til å vise hvordan den moderne kjøttproduksjonen i Vesten er et kulturelt fenomen, hvor det industrielle dyreholdet og spesielt slaktingen langt på vei blir holdt skjult for offentligheten. Produksjonens virkelighet forsvinner i en kulturell konstruksjon hvor en biff ikke forbindes med okseliket det har tilhørt. For å vise at vårt forhold til dyr er en kunstig konstruksjon påpekte Gullikstad at en gris i stua er like humoristisk som en hund på tallerkenen er avskyelig – men at det like gjerne kunne vært omvendt, noe det også er mange steder i verden.

– Jeg ønsket å kaste lys over det jeg mener er en skyggeside ved samfunnet, og vise at dette er et kulturelt fenomen som har utviklet seg over tid. Vårt samfunns forhold til dyr er verken «naturlig» eller det eneste mulige, forteller studenten engasjert. Gullikstad er medlem av Norsk vegansamfunn, som tar avstand fra kommeriell eller annen utnyttelse av dyr, fordi dette berøver dyrene sin frihet. Veganere spiser derfor verken kjøtt eller dyreprodukter som egg og ost.

[alert type=»success»]

Se flere medieomtaler og sampubliseringer fra Argument

[/alert]

 

Kontaktet Argument

Studenten ble tipset om Argument og forhørte seg derfor om mulighetene for å videreutvikle semesteroppgaven for publisering. Tema for Argument #1 var MAT, noe som var midt i blinken for Gullikstad. I samarbeid med temaredaksjonen ble teksten forbedret, og. fremfor alt spisset til kronikkform. [pullquote align=»right»] – Jeg ble engasjert av faget og pensum. Det var kunnskap jeg mente var viktig å formidle videre[/pullquote]Gullikstad er fornøyd med prosessen med Argument og mener han fikk gode og nyttige tilbakemeldinger. Han er glad for at han kunne rekke ut til så mange, spesielt med publiseringen på NRK Ytring:

– All oppmerksomheten og debatten tar jeg som en kompliment. Det var også gøy å representere Humanistisk fakultet i media, sier Gullikstad. Argument er skapt av og for studenter, som en arena hvor studenter kan trenes til «å skrive av seg akademia» og tilgjengeliggjøre akademisk kunnskap for et bredt publikum. Få har levd opp til dette idealet så godt som Mats Gullikstad. Studentens vei fra skolebenken på Blindern til den offentlige debatten viser hvor langt man kan komme med kunnskap og engasjement. Argument har åpne dører for alle studenter som ønsker å bli bedre til å skrive, og fremfor alt: skribenter som ønsker å bli lest!

 

@om forfatteren: Eirik Wig Sundvall (f. 1985) har mastergrad i historie fra UiO og er redaktør for samfunnsseksjonen i Argument.