Kultur

I urolige tider er ingen synd farligere enn apati

Tekst: Anahita Mahvashian


Bok: Inferno

Forfatter: Dan Brown
Utgitt: 2013 av Bazar Forlag
Aktuell: Tom Hanks er tilbake i rollen som professor Robert Langdon i filmatiseringen av boken «Inferno.» Filmen Inferno forventes på norske kinoer den 14. oktober i 2016.

De beste forfatterne skriver fortellinger med et skriftspråk som synger, og tvinger leseren til å se gjennom teksten, for å forstå dybden i historien. «Inferno» er proppfull av uforklarlige hendelser og uløste gåter, som er hinsides fascinerende, fordi de er basert på historiske fakta. Historien i «Inferno» er først og fremst en allegorisk framstilling av døden, sjelens renselse, og gjenfødelse. «I farlige tider er ingen synd farligere enn apati», er læresetningen som stadig gjentas i boken. Dette blir en advarsel til leseren om menneskets egoistiske natur, og fremtidens fatale konsekvenser av den. Bokens forutsigbare fortellerstil og oppbygging merker Dan Brown som mesterforfatteren vi kjenner ham som. Han karakteriserer den urolige følelsen vi alle har, gjennom en manifestasjon av livets uløste gåter vi gjerne vil vite mer om, men mer realistisk enn i de tidligere bøkene han har skrevet.

Syngende fortellinger og vitenskapen
I « Inferno» refereres det til darwinismen, og at naturen alltid har funnet en metode for å holde befolkningsveksten i sjakk. Denne gangen er det usikkerheten rundt et dødelig virus som er i fokus. Vi vil alle at det skal være en større forklaring bak livet; at alt ikke bare er kaos, men at det eksisterer en mening bak vår og universets helhetlige eksistens. Vitenskap og religion er to ulike redskaper Brown bruker for å løse disse mysteriene; sammen med mystiske koder, symboler og blendende kunstverk som livets enigmatiske assosiasjoner skapes en hypnotiserende effekt. Det er kanskje forklaringen på hvorfor bøkene hans er så populære, ikke bare appellerer de til menneskenes underbevissthet, men overskrider kommunikasjonsbarrieren uansett hvilken kultur bøkene taler til.

Dante og Dan
Brown ble berømt over natten med boken «Da Vinci koden». Han har solgt over 200 millioner bøker, og bruker den samme tekstoppbyggingen hver gang han skriver. Koder, kunstverk, mystiske mennesker, og hemmelige symboler er igjen de klassiske elementene i forfatterens bøker, sammen med Dantes mesterverk «Den guddommelige komedie» som består av 100 kapitler, og er delt opp i tre avdelinger — helvetet, skjærsilden og paradiset. Sauset sammen i et holografisk bilde av vitenskap, antikk kunst og religion, inkludert Dante Alighieris’ episke dikt «Den guddommelige komedie» er Browns «Inferno» overfylt med spenning.

2014-00-argument-byline-logo-small
Anahita Mahvashian studerer statsvitenskap og menneskerettigheter ved Universitetet i Sørøst-Norge, og skriver for Arguments kulturredaksjon.