Artikler - Ernæring

Hva er kryssallergi?

Tekst: Sofie Terjesen Evanger  | Foto: Lukasz Szmigiel

Vi har nettopp lagt bak oss en vår og en sommer med sol, grønne trær, blomster, bading, brun hud, varme, og ferie – månedene vi drømmer om hele vinteren. Men gjennom disse månedene har omtrent 20 % av befolkningen vært plaget med pollenallergi. De har hatt røde og kløende øyne, mens nesen har vært tett og rennende. I tillegg til disse pollenplagene opplever omtrent halvparten, allergi mot ulike matvarer. Denne formen for matvareallergi kalles kryssallergi.

Immunforsvaret overreagerer

Pollenallergi skyldes at kroppen reagerer på stoffer i pollen. Disse stoffene er proteiner som er en naturlig del av pollenet og helt ufarlige for oss mennesker. Den allergiske reaksjonen som oppstår når pollenallergikere blir eksponert for pollen skyldes en misforståelse i kroppens immunforsvar. Immunforsvaret skal beskytte oss mot virus og bakterier slik at vi ikke blir syke. Hos pollenallergier mistolker kroppen pollenet, og reagerer på pollenet på samme måte som på bakterier og virus. Det fører til en allergisk reaksjon, som blant annet kan føre til nysing, rennende nese og kløende øyner.

Kryssallergi

Noen matvarer inneholder proteiner som ligner på proteinene i pollen. Det er disse matvarene pollenallergikerne opplever å få kryssallergi mot. Kryssallergi oppstår fordi immunsystemet ikke klarer å skille om proteinet kommer fra pollen eller matvarer. Den allergiske reaksjonen som oppstår etter inntak av matvarer kalles en kryssreaksjon. En kryssreaksjon kan oppstå plutselig og ofte flere år etter at en har fått pollenallergi.

Allergifremkallende matvarer

Hvilke typer matvarer en har kryssallergi mot avhenger av hvilke matvarer som inneholder proteiner som likner på det allergiske proteinet i pollenet. Bjørkepollenallergikere har oftest kryssallergier mot eple, gulrot og nøtter, mens personer som er allergiske mot gress oftest har kryssreaksjoner mot belgvekster som linser, bønner og peanøtter.

Symptomer på kryssallergi

Symptomene på kryssallergi er oftest mildere enn symptomene pollenallergi gir. Det vanligste er ufarlige symptomer som kløe og ubehag i munnen. Noen opplever også plager i mage og tarm. Grunnen til at de fleste kun får symptomer i munnen skyldes fordøyelsen. Når maten kommer ned i magesekken blir den blandet med magesaft og fordøyd. Proteinene blir brutt ned i mindre deler og ligner ikke lengre på proteinet i pollen. Dermed oppfattet ikke immunforsvaret proteinet og kryssreaksjonen stopper opp.

Proteiner i matvarer endres også ved oppvarming. Når en matvare blir varmet opp gjenkjenner ikke immunforsvaret proteinet og det skjer ingen kryssreaksjon. Derfor tåler mange kokte grønsaker, men ikke rå. Noen tåler også frukt og grønnsaker så lenge de er skrelt. Det skyldes at mange av proteinene som ligner på proteinene i pollen befinner seg i skallet og fjernes når matvaren skrelles.

Behandling av kryssallergi

For de aller fleste er kryssallergi helt ufarlig, og kan for eksempel ikke sammenlignes med dem som har en ordentlig allergi mot matvarer som for eksempel nøtter. Ved ubehag bør de enkelte matvarene unngås, men kostholdet bør ikke begrenses mer enn nødvendig. Ved å skrelle, koke, steke og prøve andre sorter frukt og grønt kan et variert kosthold opprettholdes.

Noen opplever også å vokse fra seg kryssallergien, dermed kan det være lurt å prøve små mengder av det man reagerer på med jevne mellomrom. Enkelte opplever også kun reaksjoner mot matvarer i pollensesongen, og kan dermed spise matvarene i høst og vinterhalvåret uten å reagere.

2014-00-argument-byline-logo-small