Artikler - Ernæring

Jålesalt er oppskrytt

Tekst: Åshild Teigland Tepstad | Foto: pixabay.com

Maldonsalt. Steinsalt. Flaksalt. Himalayasalt. Havsalt. Kvernsalt. Urtesalt. Gourmetsalt. Kjært salt har mange navn. Nordmenn har et høyt inntak av salt. Dette gjenspeiles i et svært variert utvalg av eksklusive saltpakninger med fancy navn og fristende forpakninger i de norske matbutikkene. Det er lett å gå seg vill i all informasjonen og reklamen – men er fancy salt sunnere?

Natriuminnholdet avgjør

En pakke steinsalt kan koste opp mot 300 kroner per kilo, mens spansk lavasalt kan nærme seg tusenlappen. Det er definitivt en ekstra utgift sammenlignet med vanlig bordsalt for rundt en tier per kilo. Men det er mengden natrium i saltvariantene som er avgjørende faktor for helsen.

For mye natrium i kosten øker risikoen for høyt blodtrykk. Høyt blodtrykk kan igjen øke risikoen for alvorlige livsstilssykdommer som diabetes og hjerte- og karsykdommer. Å være bevisst på natriuminnholdet kan derfor være gunstig. De mer trendy saltvariantene har et gjennomsnittlig natriuminnhold på 38-39 % – ikke en vesentlig forskjell fra vanlig bordsalt som har et natriuminnhold på 39%.

Masse mineraler, men hva så?

Saltvariantene markedsføres i høy grad. Rene. Uten forurensing. Naturlige. Uten syntetiske mineraler. Uraffinerte. Uten bearbeiding. Fullt av betydningsfulle mineraler og sporstoffer som kroppen trenger. Problemet er bare at disse mengdene med mineraler er ubetydelige i forhold til det dokumenterte behovet, med unntak av natrium. Et saltinntak tilsvarende en dagsanbefaling av for eksempel jern eller magnesium vil gi deg saltforgiftning. Gode kilder til jern er grovt brød, grove kornprodukter, kjøtt, innmat og grønnsaker. Gode kilder til magnesium er poteter, grønnsaker, kornvarer, kjøtt, fisk og meieriprodukter. Dette er kjente og sunne matvaregrupper, så betydningsfulle mineraler kan komme fra et helt vanlig norsk kosthold.

Spis mindre salt, uansett type!

Daglig spiser vi nordmenn i gjennomsnitt ti gram salt per dag. Det er dobbelt så mye som Helsedirektoratet anbefaler. Å diskutere om en salttype er sunnere eller verre enn en annen, er derfor unødvendig. En oppfordring til den norske befolkningen er derfor å bytte ut jålesaltet med eksotiske krydderblandinger uten salt, og å prøve å venne seg til mindre saltsmak. Salt er bare salt, og mengde er mye viktigere enn type.

2014-00-argument-byline-logo-small