Voksen

Knuste sjokoladedrømmer  

Tekst: Sara Danielsen Altmann

Illustrasjon: Sanna L. Fenheim

Når du velger stillevogna på toget med vilje og pizzaeska ikke lenger fungerer som tallerken, har det nok allerede skjedd. Du har blitt voksen. Endelig har du nådd livets store høydepunkt, du kan bestemme over deg selv. Man kommer vel ikke nærmere et drømmeliv enn å velge selv hva man skal spise, når man skal legge seg og hva man skal kjøpe? Det er bare å gratulere.  

Dette har du gledet deg til i mange år. Ikke mer torsk, ikke mer grønnsaker og dipp som «et flott alternativ til lørdagsgodt». Du kan spise det du vil. Godteri til middag og alt det der. Det eneste lille problemet er at «konsekvens: skamfølelse» står med liten skrift i kontrakten. Ja, etter Fjordland-middagen kan du hente så mange sjokoladebiter i skapet du bare vil, men for hver bit øker skamfølelsen. Etter hvert blir skrittene inn på kjøkkenet lettere og raskere, skapdøra lukkes fortere og sjokoladebiten kastes inn i munnen og forblir en hemmelighet mellom deg og kjøkkenveggene. På din lille «walk of shame» til sofaen innser du at man som voksen ikke lenger slipper unna det med liten skrift i kontrakter. Uansett hvor rask man er.  

Akk, friheten til å velge når man skal legge seg! Barndomsdrømmen over alle barndomsdrømmer. Man kan vel ikke be om mer enn å ligge under en varm dyne med popcorn i skåla og favorittserien på skjermen og se på episode på episode gjennom natta. Eller jo, bare et par ting til. For det første: et utømmelig søvnoverskuddslager. For det andre: null forpliktelser dagen etter. Forsøk på å oppfylle denne barndomsdrømmen vil altså enten ende med at du sovner (fiasko) eller en zombieliknende atferd dagen etter (også fiasko). Alle fornuftige voksne skulle nok hatt en stor sum for å ofre en natt med søvn for å se på Norske Talenter. Noe av det første du lærer som voksen er nemlig at søvn er viktig, og det er mangelvare. Det er et fenomen så spesielt at det nærmest er pålagt å informere venner og kolleger om hvor mye du har fått av det. Gjerne daglig. Opptil flere ganger. Så vet du det, til når du skulle trenge et samtaleemne fra voksenlivets topp tre-liste. 

Uansett hvilke utfordringer voksenlivet kaster på deg, kan du trøste deg med at du har penger. Dette behøver bare en liten realitetsorientering. Når du er student, har du dem ikke. Når du er voksen, må du bruke dem på alt annet enn det du har lyst til. Betalingsmåten Klarna kan selvfølgelig være en redning. Tjenesten lar deg kjøpe nesten alt du har lyst på, så lenge du ser framover. I maks 30 dager. Dette kan imidlertid føre til at du vikles inn i et kaos av betalingspåminnelser, der du prøver å utsette fristen i 10 dager, men Klarna ikke vil utsette fristen fordi du utsatte de tre andre betalingene også, og den returen du hadde glemt er ferdigbehandlet og må betales i morgen, men den jakken på salg må du faktisk ha. Da må du bare se framover.  

Så, når du føler deg omfavnet av sjokoladeskam, søvnunderskudd og stressende Klarna-påminnelser, senk skuldrene, innse at du tok feil og vit at det ikke blir bedre. Du er voksen og bestemmer over deg selv. Det er bare å kondolere.

Sara Danielsen Altmann tar Bachelor i Nordiske studier ved UiO.