Ekslusivt for nett

Argument-pensum: Skriv smart om forskning

Vær kritisk!

«Nyere forskning viser…» er kanskje en av de mest brukte åpningssetninger som finnes. Men når du skal skrive om forskning – strengt tatt, om hva som helst – gjelder det å vite hva du snakker om. Albert Einstein gjorde det klart; “If you can’t explain it to a six year old, you don’t understand it yourself.” Men la oss være realistisk: som journalist har du ikke tid eller mulighet til å sette deg inn i alt. Skal du skrive om forskning innenfor et felt du selv ikke er ekspert på kan det være vanskelig å skille skitt fra kanel.

Derfor har Journalisten.no har laget en grei sjekkliste med spørsmål du bør stille deg selv før du skriver saken. Denne uka kom også gastroenterolog Michael Bretthauer fra UiO med sine tips til forskere som ønsker å nå ut i media. Litt fra begge perspektiver der altså.

For mer skrivetips sjekk Arguments helt egen sjekkliste! For unge forskningsformidlere av unge forskningsformidlere.

Bilde: Universitetshistorisk fotobase
Bilde: Universitetshistorisk fotobase