Artikler - Ernæring

Høyt kolesterol kan skyldes genene dine

Tekst: Ida Thorsen

Akkurat slik som du kan arve øyenfarge av mamma eller pappa, eller fargen på håret ditt, så kan du også arve høyt kolesterol i blodet. Kanskje du har en mamma eller pappa med «mye fett i blodet», eller en bestefar som fikk hjerteproblemer i ung alder? Det kan godt hende dette skyldes familiær hyperkolesterolemi. Dette er nemlig en sykdom som flere kan ha uten å være klar over det. Sykdommen er underdiagnostisert, og oppdages gjerne først i forbindelse med et hjerteinfarkt, hvor hjertet får for lite blod.

Fett i blodet tetter blodårene

Hyperkolesterolemi betyr høyt kolesterol. Kolesterol er en type fett som finnes i maten vi spiser og inne i cellene i kroppen vår. Vi trenger kolesterol for at kroppene våre skal kunne fungere. Hvis det blir for mye kolesterol i blodet kan vi derimot bli syke. Kolesterolet kan hope seg opp i blodårene våre og tette igjen viktige årer som forsyner deler av kroppen vår med blod. Dette skjer over flere år. Skikkelig ille blir det hvis man får så mye fett i blodet at årene til hjertet vårt tettes igjen.

En lever som skaper trøbbel

Kolesterol er i utgangspunktet ikke farlig. Kroppen lager kolesterol selv, og vi kan få det tilført via maten vi spiser. Dette fettet er helt nødvendig for oppbygning av cellene i kroppen vår. Cellene våre trenger kolesterol i celleveggene sine. Andre viktige oppgaver for kolesterolet er å produsere vitamin D og å danne hormoner, som er viktige signaleringsstoffer i kroppen. Kolesterol er også en viktig bestanddel i gallen fra leveren. Galle hjelper kroppen vår med å fordøye fett. Hos friske personer uten genetisk sykdom er det leveren som hjelper til med å fjerne kolesterol fra blodet. Dette klarer ikke leveren hos personer med familiær hyperkolesterolemi.

Mye fett til tross for sunn livsstil

Du har kanskje hørt om eldre med høyt kolesterol, eller fete personer som har mye fett i blodet? Høyt kolesterol i blodet kan nemlig oppstå om man lever usunt. For eksempel ved å spise mye fet mat, røyke, og drikke mye sukkerholdig brus. Dette kan skje hos alle, også personer uten genetisk sykdom. Personer med familiær hyperkolesterolemi får høyt kolesterol, altså mye fett i blodet, uansett hvor mye de trener, hvor sunt de lever og hvor slanke de er. Med denne genetiske sykdommen har man høyt kolesterol fra dagen man blir født. Det ikke mulig å kvitte seg med sykdommen, men heldigvis er det mye man kan gjøre for å redusere mengden kolesterol i blodet. Ved å senke kolesterolet reduserer man risikoen for hjerteinfarkt.

Medisinsk hjelp mot kolesterolet

Hvis du har noen i familien din med «mye fett i blodet» er det lurt at legen din undersøker om du også har det. Ved sykdom er det behov for medisinsk behandling, og rådgivning om tiltak for å holde kolesterolet lavt. Ved familiær hyperkolesterolemi får man medisin som kan senke kolesterolet. Disse medisinene startes med allerede i 8 til 10 års alderen. Medisinen hjelper leveren med å fjerne kolesterolet fra blodet.

Viktige grep for lavere kolesterol

Det viktigste er å leve sunt. Maten vi spiser kan gjøre at vi både får mer og mindre kolesterol i blodet vårt. Det er også viktig å være i aktivitet, slik at hjertet pumper blodet godt rundt i kroppen. Uansett hvilken aktivitet man er i, så vil det virke positivt for hjertet vårt. Det viktigste er å ikke sitte stille hele dagen. En annen viktig hjelp for hjertet er å unngå røyking. Røyking øker sjansen for hjerteinfarkt. For personer med familiær hyperkolesterolemi er det derfor ekstra viktig å aldri starte å røyke, eller å slutte så fort som mulig om man allerede røyker.

Større fokus på genetisk sykdom

Det er viktig å rette fokus mot, og opplyse om hva familiær hyperkolesterolemi er, for å oppdage sykdommen tidlig hos rammede. Flere går rundt med høyt kolesterol uten å vite det, til tross for det økte fokuset med apotek-kampanjer de siste årene. Faren er at flere vil kunne dø tidlig av hjerteinfarkt, om ikke sykdommen oppdages og gis medisinsk behandling.

2014-00-argument-byline-logo-small