Artikler - Ernæring

Ta ditt barn på alvor, stans fedmeutviklingen

Tekst: Dinia Saraj   Foto: Daiga Ellaby/Unsplash

Det ditt barn får i seg har direkte sammenheng med hva som blir servert hjemme og hva du gir dem til matpakke. Gir du barnet ditt penger for å spise kebab, kjøper dem ipad og kjører dem til skolen, kan du medvirke til en eventuell utvikling av fedme hos ditt barn.

Det er derfor viktig at foreldre motiverer barna sine til å være i aktivitet, og lærer dem om et sunt og ikke minst variert kosthold fra en tidlig fase av oppveksten.

«Jeg er 29 år, har slitt med overvekt hele mitt liv. En ting jeg hadde ønsket meg var for mine foreldre å si stopp, latt vær å belønne meg med godteri og is. Barn forstår ikke konsekvensene selv, helt til blir eldre.» – Jente (anonym)

«Det er ikke lett å være overvektig. Folk ser annerledes på meg, enn om jeg hadde vært tynn. Om jeg kunne ha gått tilbake i tid, hadde jeg gjort mye annerledes om jeg var kjent med hva mat var i stand til å gjøre» – Gutt 22 år (anonym)

Økende problem

Store barn har en vanskeligere hverdag, og økt risiko for alvorlige sykdommer senere i livet. Overvekt i 2015 var 13,3 prosent blant gutter og 16,7 prosent blant jenter hos 3 klassinger. Utviklingen har vært stabilt fra 2008 – 2015, men dette betyr ikke at utviklingen har stoppet opp.

Grunn til bekymring

Sjansen for å bli overvektig som voksen er mye større blant de som utvikler overvekt og fedme i en ung alder. Dette medfører en økt risiko for utviklingen av blant annet diabetes type 2, hjerte- og karsykdom og kreft. Videre skal man ta hensyn til at de kan få en redusert livskvalitet etterfulgt av skam, skyldfølelse og et dårlig selvbilde.

Dette vil påvirke mengden arbeid de kan utføre i arbeidslivet, relasjoner til venner og relasjoner til kollegaer, som igjen kan føre til utvikling av andre psykiske plager.

Barns inntak av sukker og søtsaker

Vi lever i en hverdag med enkel tilgang til billig, fet og sukkerholdige matvarer. Vi har kiosker og hurtigmatkjeder tilgjengelig i nærheten av hjemmet og skole. Dermed blir det viktig å passe på at barnet ikke bruker disse matkjedene fast. Barn blir enklere fristet enn voksne og har ikke forståelse for hva som er bra å spise. Kunnskap om mat har derimot foreldre mye mer av og enten om det er bevisst eller ubevisst, så er det viktig at barna får med seg at for mye sukker og fett gjør deg overvektig/syk.

Mer Ipad, spillkonsoll og stillesittende aktivitet

Teknologiverden har utviklet seg betydelig de siste årene, noe som har ført til at barn sitter i ro timevis foran en skjerm. Sammenlignet med før, er barn mye mer stillesittende, noe som er en av de store risikofaktorene for utvikling av fedme. Lite vil det hjelpe om man i tillegg kjører barna til skolen, som også fratar dem en del av hverdagsaktiviteten deres.

Foreldrenes bidrag til endring

Barn lærer mye av sine foreldre. Om foreldrene da kan engasjere seg enda mer i sine barns liv og helse ved å være bevisste og positivt motvirke utviklingen av fedme, kan det utgjøre store forskjeller for barna og samfunnet senere. Det er veldig enkelt å overskride energiinntaket i forhold til energiforbruket, og da er det veldig viktig at foreldre påvirker sine barn til å bli med i ulike aktivitetsgrupper. Dette gir en rekke gode helse effekter og minsker risikoen for å utvikle fedme. Videre kan man utgjøre en forskjell ved å lage sunne og varierte matpakker. Sunn mat og fysisk aktivitet gir glade og sunne barn.

2014-00-argument-byline-logo-small