Artikler - Naturvitenskap

Utgavens organisme: Du burde svømme med haier

Tekst: Ingvild Aabye | Foto: Maxpixel.com

Til tross for alle mytene om hvor farlig hai er, blir ytterst få mennesker offer for haiangrep. I 2016 skjedde det i alt 84 uprovoserte angrep forskjellige steder i verden, og de fleste involverte surfere. Bare fire mennesker mistet livet i disse angrepene, som er et stykke under gjennomsnittet på åtte fatale og uprovoserte angrep per år[1]. Haier har rett og slett et ufortjent dårlig rykte, basert på en kognitiv dissonans mellom myten om en metodisk, blodtørstig morder – og virkeligheten. I stedet for å la hjernen svømme over av irrasjonell frykt, bør vi kanskje heller begynne å glede oss over synet av disse elegante og nysgjerrige rovdyrene?

Et finstemt sanseapparat

Når en hai jakter er hver eneste av sansene viktige, og skal vi forstå hvordan vi kan lokke til oss flere haier må vi se på rollen de forskjellige sansene har i jakten. I tillegg til det du forventer å finne – syn, hørsel, lukt, smak og følelsessans for eksempel – kan de også føle elektriske felt og trykkforskjeller i vannet. På lang avstand finner hai frem til byttedyr ved hjelp av både hørsel og lukt. Når de kommer nærmere vil også synet kunne komme til nytte, i tillegg til trykkforskjeller skapt av bevegelser og elektriske felt skapt av nervesystemet til byttedyr. Helt til slutt blir smaken testet.

Haier faller også for fristelser

Kanskje den enkleste måten å lokke til seg flere typer marint liv på er å imøtekomme lukt- og smakssansen. Blod og fiskerester er allikevel ikke nødvendigvis den fremgangsmåten du bør satse på. Det er visse bekymringer knyttet til praksisen med å mate ville haier for at båter fulle av turister skal få sjansen til å skimte en hai under overflaten. I verste fall kan de komme til å forbinde båter med mat, og prøve seg på en uskyldig svømmer. Det finnes alternativer.

Heavy metal

Det er nylig blitt litt mer vanlig å pirre haiens iboende nysgjerrighet, istedenfor å love den et måltid. Et filmteam fra Discovery Channel, for eksempel, oppdaget at hvithaien de forsøkte å filme likte lyden av heavy metal. Sannsynligvis er det lavfrekvente vibrasjoner i musikken som kanskje kan minne om lyden av skadet fisk eller andre potensielle byttedyr. Dette er også forklaringen som gis på et triks noen ganger brukt av dykkere: Ved å klemme på en flaske i plastikk opplever flere at haier kommer svært nær for å undersøke, og haier som tidligere ikke var synlige materialiserer seg fra det blå rundt dem.

Haier er kresne dyr

Noe av det skumleste ved hai er kanskje følelsen av å ikke vite om det er noen som følger med på deg nedenfra. Noe som plutselig kan skyte opp mot overflaten, uten forvarsel. At hai er vanskelig å få øye på er en slags trygghet; de fleste som har svømt med haier har sannsynligvis aldri så mye som sett dem. Hai er nemlig lite interessert i mennesker som byttedyr, selv når den er av en slik størrelse at det uansett ikke ville vært vanskelig. De holder seg heller til det som er trygt. Haien er avhengig av alle sansene når de jakter, og en uventet skade fra en ukjent motstander kan være katastrofalt. Hvis haien føler seg modig kan den fortsatt teste ut smaken av menneskekjøtt – og som regel bestemmer de seg for at det ikke smaker riktig, og svømmer videre.

Se haien i hvitøyet

Siden haien er så skeptisk til nye ting er det viktigste du kan gjøre for å lokke dem nærmere enkelt; hold deg rolig. Svøm sakte, hold deg horisontalt, la den komme til deg. Føler haien seg trygg flyter den rolig og majestetisk rundt deg. Føler du deg trygg? Hold deg nærme andre mennesker, ikke snu ryggen til haien og ikke vis tegn på noe den kan oppfatte som en skade. Du er tryggest når det er lyst og vannet er klart så den kan se deg, uten at det er mat i nærheten. Hvis du er for flink til å lokke den nærmere kan du gi den en liten dult på nesen, så tar den hintet. Gjensidig respekt. Lykke til!

Disclaimer: Noen haier, i visse situasjoner, kan være farlige, en sjelden gang. Hvis du surfer er du trolig mest utsatt (adferden går mot mange av de viktigste sikkerhetstipsene for å oppholde seg i områder med mye hai).

[1] ISAF (International Shark Attack File), https://www.floridamuseum.ufl.edu/fish/isaf/worldwide-summary/

2014-00-argument-byline-logo-small

Ingvild Aabye har en master i biologi, er redaktør for naturvitenskap og holder på med å søke opp flybilletter til mer hai-infiserte farvann.