Naturvitenskap

Funker basisk mat?

Tekst: Julie Nitsche Kvalvik

For en tid tilbake kom jeg over en skikkelig snodig kostholdsblogg som handlet om basisk mat. I min verden er ordene «base», «syre» og «ph» noe jeg stort sett snakker med andre kjemikere om, og ikke noe jeg tenker på når jeg spiser, men på denne bloggen var dette det store poenget. For eksempel ble det hevdet at sitroner er basiske. La oss bare slå det fast en gang for alle, sitroner er sure og denne bloggeren må ha mistet noen naturfagstimer på ungdomsskolen. At den samme bloggen også skriver om hvor farlige vaksiner er, bedrer heller ikke akkurat inntrykket.

Bloggen mente at det var viktig å teste urinen hver morgen for å sjekke ph-en. Dette skulle gjøres med ph-strips, og hvis verdien var under 7,2 burde man drikke ph-løsning som kunne kjøpes gjennom bloggen. Dette er det et par problemer med. For det første kan ikke ph-strips måle så nøyaktig som 7,2, den måler bare hele tall. Det andre litt mer alvorlige problemet er at ph-en i urinen skal ligge mellom 4 – 6 hos friske mennesker. Altså vil alle ved sine fulle fem være nødt til å kjøpe bloggerens produkt for å drikke seg syke.
Dette synes jeg er skikkelig ufint lurendreieri, og jeg synes vi alle skal holde oss unna basisk mat-dietter, selv om de dukker opp i ukebladene med jevne mellomrom. Det er sikkert vel og bra å spise mer grønnsaker, men denne dietten kan faktisk gjøre deg syk.

2014-00-argument-byline-logo

Julie Nitsche Kvalvik (f.1991) studerer på masterprogrammet materialer, energi og nanoteknologi ved Universitetet i Oslo og er naturvitenskapsredaktør i Argument.