Artikler - Naturvitenskap

Proteinjakten – dagens skattejakt

Tekst: Vilde Sørlie | Bilde: Skjermdump fra en reklamefilm for a2 Milk

En toppidrettsutøver som driver vektløfting flere ganger om dagen, hver dag, hele uka, hele året klarer ikke å ta opp mer enn 1,8 gram protein per kilo kroppsvekt daglig. Allikevel er vi omringet av protein-puddinger, utallige barer og shaker som alle lover et høyt proteininnhold, slik at de treningsglade skal få større muskler. Er dette løfter med godt hold, eller er det bare svada og lurerier? Er det rett og slett penger i do? Vi kan ikke fortsette å vie all oppmerksomhet til ett enkelt næringsstoff, når det er så mye mer kroppen vår trenger. 

Proteiner er kroppens byggesteiner

Vi hadde ikke overlevd uten proteiner i kostholdet vårt. Det anbefalte proteininntaket avhenger av kjønn, alder og aktivitetsnivå. De norske kostrådene anbefaler et inntak mellom 0,8–1,8 gram protein per kilo kroppsvekt. Kroppen har en begrensning på mengde protein den klarer å ta i bruk. Denne kan ikke selv den mest ekstreme idrettsutøver strekke i det uendelige, selv om treningsmengden øker. Da vil heller kroppen skille ut det ekstra proteinet, og alle pengene brukt på pulver og barer ender i doskåla.

Ett glass sjokomelk gjør susen

For mange kan denne «protein-jakten» gå på bekostning av et sunt og variert kosthold. Et slikt kosthold vil bidra med karbohydrater, proteiner, fett, vitaminer, mineraler og antioksidanter. Alt det kroppen vår vil ha. Dette erstattes av mange med pulver og barer som er proppfulle med konserveringsmidler, aromastoffer, stabilisatorer og kunstig søtning. Dette er stoffer som ikke nødvendigvis er farlige for oss, men de gir oss heller ingenting positivt. Da vet jeg ikke om vi kan kalle dette et sunt kosthold og livsstil, til tross for få kalorier og et høyt proteininnhold.

En norsk kostholdsundersøkelse blant menn og kvinner mellom 18–70 år viste at proteininntaket er godt innenfor anbefalingene. Med andre ord, så spiser vi nok proteiner i Norge i dag. Et glass sjokolademelk etter trening tilsvarer protein-mengden i en proteinpudding, men bidrar også med viktige vitaminer og mineraler du hadde gått glipp av om du kjøpte en pro-pud med sjokoladesmak. Det er med andre ord ikke veldig utfordrende å få i seg den mengden protein som er anbefalt, uten å ty til dyre barer og shaker.

Sliten i tarmen

Har du noen gang opplevd å vært sliten i tarmen? Det nyeste nye på proteinfabrikken.no er «hydrolysert myseprotein». Det beskrives som proteiner som allerede er brutt ned, og tas derfor rett opp i blodbanen uten at det trenger å gå gjennom fordøyelsessystemet. Dette hevdes å kunne bidra med å avlaste fordøyelsen og tarmen. Men med mindre det finnes en hemmelig snarvei inne i kroppen jeg ikke kjenner til, så må alt du spiser gå gjennom magesekken og ned til tynntarmen før det kan tas opp i blodbanen. Deretter går proteinet til leveren som så kan fordele proteinet rundt i kroppen, der det er behov.  Dette er et eksempel på at mange kosttilskudd blir gitt egenskaper og helsefordeler som ikke er reelle, kanskje også fysisk umulige. Allikevel er det lett å overbevise forbrukerne til å kjøpe produkter som lover «mest mulig utbytte av treningen». Hvem vil vel ikke ha det?

Proteinfabrikken er Norges største aktør innen proteinpulver, barer og kosttilskudd. I 2016 gikk de med et overskudd på nesten 5 millioner kroner. Proteinfabrikken er bare en av mange kommersielle aktører som tjener fett på å selge det de selv betegner som «sportsernæring» til den norske befolkningen.

Treningen gir muskelvekst, ikke proteinpulveret

Gutt (19) som har et ønske om å få større muskler begynner å trene og løfte vekter. I samme slengen går han til innkjøp av en bøtte proteinpulver.  Etter en stund vil han med stor sannsynlighet se at kroppen endrer seg i den retningen han ønsker. Da er det viktig å huske at det er de timene med trening han har lagt ned som har gitt denne effekten. Kanskje har han også gjort andre sunne endringer i livsstilen og kostholdet sitt. Det er ikke proteinshaken han tok på bussen hjem fra treningssenteret som er årsaken til at musklene nå er større – men det er lett å la seg lure når man ser resultatene, og feilaktig koble fremgangen til pulveret. 

Hvor aktiv er du egentlig?

Vi må være ærlige med oss selv. Hvor aktive er vi egentlig? Lever vi som toppidrettsutøvere? Størstedelen av den norske befolkningen kan ikke svare ja på det spørsmålet, og trenger derfor ikke den mengden protein som mange spiser i løpet av en dag. Det er derfor helt unødvendig å tømme lommeboka på å kjøpe slike produkter. Vi må flytte fokuset fra ett enkelt næringsstoff over på et sunt og variert kosthold. Et glass sjokomelk etter trening gir også gode resultater.

2014-00-argument-byline-logo-small

Vilde Sørlie, masterstudent i klinisk ernæring.