Artikler

Hvorfor du bør ta legemidlene dine som gravid

Tekst: Rebecca Solomon | Bilde: Pixabay

På en travel fødeavdeling en varm sommerdag ligger en ung kvinne. Klokken på den slitne sykehusveggen forteller henne at hun har vært der i flere timer allerede. Svetten siler nedover pannen, og gir en salt og ubehagelig smak på tungen. En plutselig og uimotståelig trang til å presse velter over henne. Kroppen tar over, og hun ser legene og jordmoren flokke til rundt henne. Det føles ut som om hun skal revne fra innsiden. Nå klarer hun virkelig ikke mer.
Så hører hun det. Barnegråt. Hun føler en overveldende lengsel etter å holde sitt nyfødte barn i armene, men legene tar babyen raskt med til et annet rom. Det viser seg at barnet er født med store misdannelser. Både armer og bein er korte og deformerte.

Da versus nå
Dette var dessverre den forferdelige realiteten for mange kvinner på 1960-tallet. Det viste seg at fellesnevneren for kvinnene som opplevde dette, var bruken av Talidomid. Dette var et legemiddel som skulle hjelpe mot morgenkvalme hos gravide, men som i ettertid viste seg å være svært fosterskadelig.
Heldigvis har vi gjort store fremskritt siden da. Legemiddel- markedet er et av de mest regulerte områdene vi har, og det stilles utrolig strenge krav til dokumentasjon av både sikkerhet og effekt. Myndighetene krever enorme lass av dokumentasjon for å gi et legemiddel tillatelse til å selges i Norge, og det kan ta mange år fra et legemiddel blir oppfunnet til det slipper gjennom det smale nåløyet til hyllene på ditt lokale apotek.
I dag hadde aldri et legemiddel som Talidomid blitt godkjent for bruk hos gravide, men med skrekkhistorier som dette er det ikke vanskelig å forstå at man kan kvie seg for å ta legemidler under svangerskapet. Likevel er det lite hensiktsmessig for gravide å unngå legemidler som en regel. Det kan i noen tilfeller vise seg og gjøre mer skade enn godt.

Ansvaret for et nytt liv
Som førstegangsgravid kjenner jeg på en helt ny og ukjent følelse. Nemlig følelsen av å ha ansvar for noen andre enn meg selv. Å vite at det er et lite menneske som spirer og gror inni meg, og som regner med meg og kroppen min for å overleve og ha det best mulig – det er skummelt det. Men i motsetning til den vanlige sekspak- ningen med øl på vorspiel og salami på brødskiva, er legemidler langt i fra noe jeg konsekvent holder meg unna nå i den nye tilværelsen.
Dette er fordi jeg som farmasistudent vet at ved å basere even- tuell legemiddelbruk på sikre, gode kilder kan jeg føle meg trygg på at jeg gjør det beste valget for meg og min ufødte sønn. Jeg vet at han ikke kommer til å leve et liv med misdannelser og vanskelig- heter på grunn av medisin jeg tar, så lenge jeg gjør det i samråd med gjeldende anbefalinger.

Foto: Pixabay

Kildekritikk og tillit til helsepersonell
Det er lett for meg å tenke på denne måten siden medisiner er alt jeg har holdt på med de siste årene. Studiene har blant annet gitt meg en uvurderlig evne til å skille mellom gode og dårlige informa- sjonskilder.
Hvis jeg for eksempel leser pakningsvedlegget til et lege- middel, kan jeg få inntrykk av at dette legemiddelet bør unngås, når det i virkeligheten har vist seg å være trygt å bruke for gravide. Det er viktig å huske på at pakningsvedleggene er det vi kaller produsentavhengig informasjon. Legemiddelindustrien er først og fremst opptatt av å dekke sin egen rygg. Det er lettere for dem
å helgardere seg, enn å undersøke om legemiddelet faktisk bør og kan brukes av gravide. Gravide kvinner er også av naturlige årsaker en veldig vanskelig gruppe å ha med i kliniske studier.
Det betyr ikke at det ikke finnes god informasjon gravide kan støtte seg på. Det finnes heldigvis kilder som har et mye bedre grunnlag for å si noe om sikkerhet hos gravide enn det lille som legemiddelprodusentene baserer seg på. Sikre og produsentuav- hengige kilder vil basere seg på lang erfaring hos et stort antall kvinner, hvor blant annet risikoen for å gå med ubehandlet sykdom vil tas med i vurderingen. Det er disse kildene legen din og farma- søytene på apoteket vil basere seg på når de forteller deg hvilke legemidler du bør bruke.

En pille for alt som er ille
Det er ikke grenser for hva vi gravide skal gå gjennom av plager; kvalme, halsbrann, tett nese, infeksjoner, smerter i bekken og rygg, hemoroider – listen er like lang som den er deprimerende. Som gravid skal du ikke pine deg gjennom dette i den tro at du gjør barnet ditt en tjeneste. Barnet har det nemlig bedre om mamma også har det bra. I noen tilfeller er det til og med farlig for fosteret om mor går med ubehandlet sykdom, som ved astma eller epilepsi. Mye farligere enn legemiddelet.
Det er noen legemidler som ikke bør brukes under svanger- skapet, som tilfellet jo helt klart var med Talidomid. Men så lenge du hører med helsepersonell først, så skal du stole på at rådene de gir deg er til det beste for deg og barnet ditt. Det er nok av ting å bekymre seg over som kommende mamma til en ny verdensborger. Ikke la legemidler, ubehandlede plager og sykdommer være en av dem.

 

Hvilke legemidler kan du ta under svangerskap og amming?
Lurer du på hvilke legemidler du kan ta i svangerskapet og ved amming? Tryggmammamedisin.no er en offentlig gratis tjeneste hvor du kan stille spørsmål om legemiddelbruk enten via telefon eller internett. Her vil autorisert helsepersonell som leger og farmasøyter besvare spørsmålene dine.