Artikler

Influencervaksinen

Tekst: Tea Seline Nergård Rønne | Foto: Pixabay

Dagens ustoppelige medium gjør det helt umulig å skille mellom kunnskap man kan stole på og ikke. Det er med skrekk og gru jeg ser selvutnevnte ernæringseksperter som Berit Nordstrand uttale seg, og gir råd om ernæring. Hun er både forfatter og blogger, har produksjon av egne matvareprodukter, et eget TV-program og podkast. Det skal med andre ord ikke stå på antall kontaktflater Nordstrand klarer å nå ut til folket.
Men er hun til å stole på?

La oss ikke influeres av influencerne
Med tittel som overlege i bakhånd, sammen med samfunnets stadig økende kroppspress og tilhørende fokus på kosthold, blir etter min mening en giftig kombinasjon. At folk er opptatt av helse, betyr ikke nødvendigvis at de har så mye kunnskap om det.

I utgangspunktet skulle man tro at Nordstrand, som har en lang og god utdanning, skulle klare å skille mellom hva som er begrunnet med god vitenskapelig tyngde, og hva som ikke er det – og fronte fakta deretter. Så feil kan man ta. I følge Nordstrand vil en teskje honning om dagen være usedvanlig helsefremmende, og man bør for all del spise havsalt, maldonsalt eller Himalayasalt framfor koksalt. Hverken honning eller havsalt har noen dokumenterte helsebringende effekter. Om man ønsker å spise det ene framfor det andre bør være opp til forbrukeren.

Helhet er nøkkelen til suksess
Kanskje viktigere enn honning, er Nordstrands syn på mettet fett. Nordstrand går stikk i strid mot Helsedirektoratets anbefalinger om å innta mindre enn 10 prosent mettede fettsyrer. Hun forteller at man gjerne må innta mer mettet fett, og at vi inntar for mye umettet fett. Norske kostråd er nøye dokumentert, både ved tidligere og ny kunnskapsoppsummering. Utskiftning av mettet fett med flerumettet fett reduserer risiko for hjerte- og karsykdommer. En kjenning fortalte meg for en tid tilbake at hun hadde byttet ut solsikkeoljen med meierismør etter anbefaling av Berit Nordstrand. Dette er skremmende.

Det er i det hele tatt urovekkende at folk omtaler Nordstrand som en gud, hyller henne opp i skyene og anser henne som sitt største forbilde og livsstilsveileder. Jeg synes det er svært beklagelig at hennes misvisende råd i stor grad får mediedekning. mens utdannede folk på feltet som sier henne imot, ikke når fram.

Millionær livsstilscoach
Det er imidlertid viktig å påpeke at mye av kostholdet Nordstrand fronter i seg selv ikke er det største problemet. Selv om man bør være obs på hennes anbefalinger, vil det i stor grad være mulig å spise en sunn og balansert diett på hennes råd. En liten skje med honning og dyrt salt gjør ikke kostholdet dårlig, men det vil heller ikke gjør noe godt for lommeboka eller helsa. Jeg mener det er viktig å stille spørsmålstegn ved influencere som Nordstrand som tjener i millionklassen. Er det din og min helse, eller egen lommebok som veier tyngst?

Problemet ligger i utnyttingen av folks uvitenhet og rådgiving uten vitenskapelig bakgrunn: At de personene vi hører på er de som har karret seg opp til medietoppen og tjener millioner. At hun som influencer påvirker folket til å gå imot myndighetene.

Livets harde skole
Nordstrand kommer også med kjente og kjære råd, noe som gjør det enda vanskeligere å plukke ut hva som faktisk stemmer, og hva som i mindre grad er basert på vitenskapen. Hun kommer med utsagn som er både riktig og viktig. Eksempelvis tar hun opp problematikken rundt jod, og fronter frukt og grønnsaker, fisk og rent kjøtt.

Så hva kan man gjøre? Vær skeptisk til bastante meninger fra personer i media, og husk at Nordstrand – som mange andre – ikke er utdannet innen ernæring. Stol på Helsedirektoratets anbefalinger om kostråd, enn hvor kjedelige de kan virke. De er nøye begrunnet og baseres på dagens tilgjengelige vitenskapelige dokumentasjon og revideres når det kommer ny kunnskap på feltet.

 

2014-00-argument-byline-logo-small