Samfunn

Den store stygge psykedelikaen

Tekst: Tore Brendyen | Illustrasjon: Erlend Peder Kvam

 

Ikke vær en idiot. Søk kunnskap!
Først og fremst vil jeg si ut i fra min egen erfaring, at psykedelika er ikke noe man skal undervurdere. Å utforske denne delen av universet før man teknisk sett er ferdig med puberteten, vil muligens føre til flere (og tyngre) spørsmål enn man har behov for.
Det betyr derimot ikke at disse risikoene er alt ved psykedelika.

(Fakta om LSD (og generelle rusmidler) kan du finne hos Rusopplysningen og  Folkehelseinstituttet. Dersom du planlegger å ta psykedelika, besøk Tryggtripp. Dette er informasjon du skylder deg selv å besitte før du tar en slik avgjørelse.)

Mangel på informasjon
LSD og MDMA, som er de mest omtalte psykedelika i norske medier, er ikke leketøy, men avanserte verktøy. Anna Høifødts prisvinnende Masteroppgave beskriver hvordan psykedelika kan gi positive opplevelser av varig verdi. Her forteller flere mennesker sine historier om hvordan LSD har hjulpet dem ut av depresjoner, kontrollbehov, avhengighet, og andre personlige utfordringer. Undersøkelsen glimrer med sitt fravær i NRKs artikkel. 

All psykedelika er i per dags dato ulovlig i Norge. At noe er ulovlig betyr imidlertid ikke at interessen minsker. Snarere tvert i mot. Jeg forstår at politiet er urolig over utviklingen de har observert. Det er jobben deres å håndheve loven. Men politiet gjør en stor tabbe ved å undervurdere ungdommen ved å kun snakke til dem om farlige bivirkninger og konsekvenser. Ungdommen vet godt hvordan de finner informasjon selv. Det skal ikke mange klikk til for å finne flere artikler i positivt ordlag fra leger, musikere, tech–gründere, og vanlige mennesker om hva psykedelika har betydd for dem.

Kanskje, kanskje ikke
– Kan en ta overdose? spør NRKs journalist.
– Nei. Den største faren er egentlig deg selv, og det du kan finne på i rusen. Du går kanskje opp på et tak og tror du kan fly, svarer Cathrine Sæland Roseth fra Sør–Vest Politidistrikt.

Kanskje det. Kanskje man en dag bestemmer seg for å drikke fire–fem øl, og stole nok på sin egen dømmekraft til å sette seg i bilen. Kanskje det er her politiet avslører seg selv og deres manglende evne til formidling og forebygging.
“Alice i eventyrland”–puslespel er 180 brukardoser med LSD forteller tittelen. Du må være verdens verste puslespill–entusiast for å misforstå et brett med LSD for et puslespill. Så følger:  “Ser uskyldig ut, men er livsfarlig”. Akkurat som Tide–Pods i USA, da ungdom gjorde en trend ut av å spise vaskemiddel. 

Det er ignorant å fortsette slik i denne debatten. Vi har kommet mye lenger, og det vet politiet. De sier at de jobber knallhardt for å stoppe utviklingen, men med slik retorikk, vil jeg påstå at de gjør det motsatte. Hva er den knallharde jobbingen i dette tilfellet? Jobber de aktivt med å kriminalisere puslespill med Alice i Eventyrland–motiv? 

Villedelse
Videre gjør saken et hopp til legaliserings-motstandernes eldste fiende: Cannabis. Politiet opplyser om at det har skjedd en holdningsendring. Ungdommer fra Bryne Videregående Skole kan bekrefte at “det har blitt mer normalisert enn før, og mer snakk om det i media enn tidligere”.

En sak som handlet om psykedelika, handler nå tydeligvis om Cannabis. Psykedelika og Cannabis tilhører ikke samme gruppe rus. Å blande psykedelika og cannabis samtidig kan føre til forvirring. Det samme skjer når man blander informasjon.
For å gjøre det enda litt mer forvirrende kommer Oddgeir Høyekvam fra organisasjonen Norsk Narkotikapolitiforening inn i saken. En forening som beskrives best av Bård Standal i kronikken “Politi på skråplanet” fra Dagbladet, 2016:

“Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF) er en privat forening bestående av folk med tilknytning til politi, påtalemyndighet, tollvesen og andre som deler det mål at dagens mislykkede narkotikapolitikk skal videreføres uansett kostnad. Med over 3000 medlemmer, og et stort antall betalende støttemedlemmer som er uten bakgrunn fra politi– eller kontrollmyndighet, fungerer det som en ruspolitisk lobbyorganisasjon”

– Ungdommer blir påvirket av signal som kommer fra politisk hold, og mange sier til oss at det ikke er farlig, for snart blir det lovlig uansett. Og dessverre har enkelte politikere surret litt i begrepsbruken, for det er ikke snakk om legalisering i Norge, sier Oddgeir Høyekvam i NNPF.

La gå, det er ikke snakk om at legalisering er rett rundt hjørnet, hverken for Cannabis eller Psykedelika (eller hva nå enn Høyekvam og NRK snakker om i dette øyeblikket). Noe mer informasjon får man ikke ut av NNPF i denne omgang.
Videre sier journalisten at Unge Høyre i sommer vedtok å gå inn for legalisering av lettere narkotiske stoffer.
– Vi ønsker debatt om problemet i sin helhet, et problem der mange blir avhengige av rus og der folk kommer inn i farlige miljø. Legalisering vil være et tiltak som kan hjelpe, og vi går til angrep på de som selger narkotika i dag, avslutter Kristoffer Bjordal fra Rogaland Unge Høyre.
Så slutter saken.

Forvirret enda?
NRKs formål er ikke å informere mest mulig om psykedelika generelt i denne saken, men å dekke en trend som har oppstått på Sør–Vestlandet. Dessverre sklir saken ut av kontroll. Den rapporterer om bruk av LSD, og hvordan barn er utsatt for livsfare, men den følger ikke opp med noen eksempler. Statistikk brukes for å manifestere en frykt, men statistikken som presenteres handler ikke konkret om LSD, men om generelle narkotikalovbrudd under 18 år.

Hvis det absolutt skal handle om konsekvenser, kan de jo også nevne at i VG kan man lese om hvordan “partydop” tas i bruk for behandling for depresjon, i Norge. Artikkelen åpner som følger: “Depresjon er vår tids folkesykdom. For de fleste av oss går det over, men for noen blir depresjonen noe de sliter med hele livet.”

Nå er vi kanskje inne på noe
Antallet ungdom som sliter med angst og depresjon vokser for hvert år. Psykisk helse har for alvor begynt å fange oppmerksomheten vår. Vi hører om selvmord på lukket avdeling. Institusjonene som skal holde oss friske og i live, svikter oss. Det jobbes over land og strand for å avdekke mangler på tilbud, og på å forbedre de vi har.

Psykedelika er et verktøy som kan hjelpe oss med å forstå det utrolige maskineriet hjernen vår er, og ikke minst forstå vår tids folkesykdom – en sykdom som ødelegger menneskers liv unge som gamle, helt til livet ender på gamlehjem, eller på lukket avdeling.

Dette er en oppfordring til å ta psykedelika på alvor, istedenfor å skrike død og fordervelse, generalisere, og så tvil.
Dessverre råder tvilen. Om man skal skylde på politikerne, NNPF, mediene, eller oss selv, er vanskelig å si.
Kanskje vi skal fokusere mindre på å finne syndebukker, og heller oppsøke kunnskap, bygge nye veier, og komme oss avgårde med en ordentlig rusreform. 

 

2014-00-argument-byline-logo-small